Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Що робить шоколад з пам'яттю: нові висновки вчених шокують
commentss НОВИНИ Всі новини

Що робить шоколад з пам'яттю: нові висновки вчених шокують

Вчені вивчили, як флаваноли в шоколаді впливають на роботу пам’яті

10 листопада 2025, 09:00
Поділіться публікацією:

Багато хто чув, що темний шоколад корисний для здоров’я, проте до недавнього часу це здебільшого сприймалося як чутка. Нове дослідження японських вчених надає наукові докази того, що сполуки у темному шоколаді можуть позитивно впливати на пам’ять, повідомляє Earth.com.

Що робить шоколад з пам'яттю: нові висновки вчених шокують

Фото: з відкритих джерел

Фахівці вивчили, як флаваноли — гіркі речовини, що містяться в какао та деяких ягодах — взаємодіють із природними ритмами мозку. Виявилось, що їхній ефект залежить не лише від самої речовини, а й від часу її споживання. Дослідження опубліковане у журналі Current Research in Food Science.

Мозок людини не працює як комп’ютер і не зберігає спогади миттєво. Після отримання нової інформації він вирішує, що зберегти у довготривалій пам’яті, а що відкинути — процес, відомий як консолідація пам’яті. Під час цього критичного періоду активується норадреналін, що допомагає виділити важливу інформацію.

В експерименті на мишах тварини отримували флаваноли за годину до тестів на пам’ять і показали на 30% кращий результат, ніж контрольна група. Нейровізуалізація виявила підвищений рівень норадреналіну у гіпокампі — центрі пам’яті — та в зонах, пов’язаних із увагою й мотивацією. Підвищення тривало близько години, саме у той час, коли формуються спогади.

Флаваноли, за словами вчених, активують власну "систему тривоги" мозку, а не діють як ліки. Вони стимулюють нейрони у стовбурі мозку — блакитну пляму (locus coeruleus), що виділяє норадреналін, допомагаючи зосередитись і закріпити нові спогади. Смак і гіркота шоколаду, а також сенсорні сигнали зі шлунка, миттєво передають сигнал мозку, що пояснює швидкий ефект.

Попри обнадійливі результати, дослідження проводилось на мишах та короткочасних дозах. Ефект темного шоколаду у звичайних порціях на людину поки не доведений, і надмірне стимулювання системи тривоги може викликати побічні наслідки, як підвищена тривожність або порушення сну.

Однак раніше було доведено, що щоденний прийом флаванолів у людей літнього віку протягом року покращував пам’ять, пов’язану з гіпокампом. Нове дослідження пояснює механізм цього ефекту та дає надію на природний спосіб підсилити когнітивні функції через харчування.

Як вже писали "Коментарі", фраза про те, що день має починатися з чашки кави, поступово втрачає актуальність. Сучасна людина, яка дбає про своє здоров’я, усе частіше розпочинає ранок зі склянки теплої води. Такий простий ритуал допомагає м’яко пробудити організм, активізувати роботу шлунково-кишкового тракту та підготувати травну систему до сніданку.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини