Головна Новини Здоров'я народна медицина Лікування діареї народними засобами
commentss НОВИНИ Всі новини

Лікування діареї народними засобами

Розлад кишечника — одне із найбільш неприємних захворювань, проте існують перевірені часом народні засоби для його лікування

30 квітня 2021, 13:17 comments14508
Поділіться публікацією:

Більшість людей вважає за краще не обговорювати те, що відбувається за зачиненими дверима туалету. Однак діарея заподіює чимало дискомфорту організму, адже страждає наш шлунково-кишковий тракт. "Коментарі" розкажуть, що викликає розлад кишківника і які народні засоби лікування діареї існують.

Лікування діареї народними засобами

Діарею можна зупинити народними засобами. Фото із відкритих джерел

Різновиди діареї

Розлад кишечника (або, як звичніше у народі — пронос), як і будь-яке захворювання, може бути різних видів. Найчастіше діарею розрізняють або за причинами виникненням, або за тривалістю.

У першому випадку пронос може бути аліментарним (неякісна або зіпсована їжа, алергічна реакція), медикаментозним (найчастіше через прийом антибіотиків), диспепсичним (ферменти шлунково-кишкового тракту працюють неправильно), неврогенним (вплив стресу) і токсичним (хвороба нирок або отруєння важкими металами і т.п.).

Лікування діареї народними засобами - фото 2

З точки зору тривалості захворювання діарея ділиться на гостру та хронічну. У першому випадку весь процес триває не більше трьох діб, у другому — перевищує цю кількість днів.

Симптоматика діареї

Багато людей навіть в дорослому віці помилково вірять, що діарея полягає винятково в рідких випорожненнях і можливому болю в животі. Однак це захворювання характеризується й іншими симптомами, а також може викликати ускладнення.

Лікування діареї народними засобами - фото 3

Якщо у людини, яка страждає від проносу, раптово підвищилася температура (до 38 °C і вище), з'являється блювота і свербіж шкіри (слизових оболонок), а також болить голова, — час звертатися до лікаря. Також про ускладнення діареї може свідчити наявність крові або гною в калі, а ще — зміна кольору самого стільця. Це також вимагає медичної консультації.

У разі, коли розлад кишечника проходить в легкій формі, лікування можна провести в домашніх умовах. Існує кілька поширених ефективних способів допомогти позбутися від захворювання народними засобами.

Народні засоби при лікуванні діареї

Найчастіше понос застає нас зненацька, тому під рукою не виявляється навіть звичайного активованого вугілля. Хоча саме ці ліки найчастіше є першою "паличкою-виручалочкою" при діареї. Втім, коли медицина безсила (тобто потрібні препарати відсутні), можна заглянути на кухонну полицю або в холодильник. Допомога прийде від підручних засобів.

Існує кілька найпопулярніших способів, як зупинити пронос.

• Випийте міцного чорного чаю

Лікування діареї народними засобами - фото 4

Вважається, що цей гарячий напій може запобігти діареї, адже має закріплюючі властивості. Важливо пити винятково розсипний, а не пакетований чай. Також зверніть увагу на те, щоб чорний чай не містив додаткових ароматизаторів — це і без того роздратованому ШКТ не допоможе.

• Заваріть цибулю в чаї

Метод може здатися трохи диким стосовно змішування продуктів, однак його ефективність перевірена часом. Очищену цибулину потрібно надрізати навхрест, щоб почав виділятися сік. Овоч слід укласти цим самим надрізом вниз у 200-мілілітрову чашку міцно завареного чаю. 10 хвилин "заварювання" буде досить. Однак не пийте такий настій весь відразу. Його слід вживати протягом дня, відпиваючи маленькі глотки. Ну і, зрозуміло, головна умова — ніякого цукру.

• З'їжте трохи чорного перцю

Лікування діареї народними засобами - фото 5

Важливе уточнення — мова йде не про молотий, а про перець-горошок. Вся річ у тому, що чорний перець зміцнююче діє на шлунково-кишкового тракту, а також допомагає позбавити внутрішню флору від мікробів і навіть частково усуває інфекцію.

Дорослій людині буде досить десятка горошин. Їх слід проковтнути, не розжовуючи, і запити, як мінімум, склянкою води. Дитині, якій ще не виповнилося 5 років, подібне лікування не рекомендується. А ось діти старшого віку можуть скористатися таким народним засобом, проте "дозу" горошин слід скоротити вдвічі.

• Використовуйте рисовий відвар

Це вважається одним із найбезпечніших методів лікування діареї народними засобами. Для приготування "ліків" знадобиться 500 мл води і 2 ложки білого рису, попередньо добре промитого. Рис слід варити близько 50 хвилин на повільному вогні. Коли відвар охолоне, його слід процідити, а після вживати протягом всього дня. Цікаво, що таке рисовий засіб цілюще вплине ще і на відновлення водного балансу в організмі.

• Шукайте волоські горіхи

Якщо розлад кишечника не дуже сильний, швидко усунути всі неприємні наслідки можуть допомогти звичайні горіхи. Спосіб максимально простий — слід з'їсти кілька горіхових ядер. Запивати водою не варто. Для дорослих доза таких ліків складе близько п'яти горіхів, для дітей — вистачить двох. Однак якщо малюки ще не здатні самостійно розжувати ядра, такий народний засіб від проносу до них застосовувати не варто.

• З'їжте яблуко

Лікування діареї народними засобами - фото 6

Якщо немає сильних болів і стан дозволяє, можна лікуватися від діареї із допомогою звичайних яблук. За добу рекомендується з'їсти не менше 12 фруктів (по яблуку кожні дві години). При цьому їх слід очистити від шкірки. Для кращого ефекту яблука пропонують навіть натерти в "кашку". При такому способі лікування проносу їсти інші продукти і навіть пити воду не рекомендується. Вважається, що яблука допомагають шлунку очиститися та налагодити роботу.

• Використовуйте крохмаль

Вважається, що такий рецепт від діареї може застосовуватися як дорослими, так і дітьми. І хоча сам процес вживання ліків може здатися не надто приємним, його дієвість давно перевірена. Для цього знадобиться столова ложка картопляного крохмалю (з гіркою). Її слід з'їсти, запивши теплою водою — вистачить трьох великих ковтків. Врахуйте: якщо розлад кишечника сильний, цей спосіб можна повторити через кілька годин.

І хоча лікування діареї в домашніх умовах народними засобами люди обирають найчастіше, звертатися до лікаря за консультацією дуже важливо. Хоча б тому, що при проносі, викликаному кишковою інфекцією, підручні рецепти виручити не зможуть.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про п'ять напоїв, які допоможуть зняти здуття кишечника.

Також на порталі вдасться дізнатися, як пов'язані дитячі стреси із болями в животі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Яна

3 квітня 2023, 15:53

Периодически приходится лечится антибиотиками, соответственно и расстройства желудка случается. С Актив Флора Дуо можно об этой проблеме забыть. Все работает как часы и выздоравливаешь намного быстрее! Попробуйте.

Алина

11 січня 2023, 11:07

При сильной диареи любые народные методы лечения слабоваты. Я пробиотик принимаю, что восстановить микрофлору в кишечнике и остановить понос. В этом плане Актив флора Дуо хорошо работает.

Елена

20 вересня 2021, 11:57

Народные средства тут вряд ли помогут, на самом то деле. Лучше пробиотиков ничего быть не может. Я принимала Актив Флора Дуо. Помог здорово, от диареи не осталось и следа))


Новини