Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Користь червоної ікри
commentss НОВИНИ Всі новини

Користь червоної ікри

Чому червона ікра вважається корисною і яка від неї може бути шкода

18 травня 2021, 17:45
Поділіться публікацією:

З мільйонів корисних продуктів можна виділити червону ікру. Цей делікатес володіє дуже великою кількістю різних корисних елементів і вітамінів, які позитивно впливають на здоров'я людини. Журналісти видання "Коментарі" розкажуть вам про те, чим корисна червона ікра.

Користь червоної ікри

Чим корисна червона ікра - фото: з відкритих джерел


Трохи історії


Червона ікра, а точніше таку назву, з'явилося ще в СРСР. Тоді її стали так називати виключно через колір. Плюс, це допомагало відрізнити ікру від чорної, щоб не плутатися.


Перша відома згадка про ікру датується грецьким вченим Арістотелем у 4 столітті до н. е. Аристотель описав цей делікатес як осетрові яйця, які подають на банкетах. У другому столітті до нашої ери одна банка ікри дорівнювала сотні овець, що робило її ексклюзивною для городян вищого стану.


У той час як Каспійське і Чорне моря виробляли більшу частину світової ікри протягом довгого часу, ікра, вироблена на фермах, тепер стала популярною, оскільки популяції диких осетрових виснажилися через надмірного вилову риби. Найбільш цінна ікра осетрових риб: білуга, осетер і севрюга. Зараз ви також можете знайти ікру з інших видів риб, у тому числі лосося, пінагори та тунця.


Користь червоної ікри - фото 2

Червона ікра — користь і шкода


Корисні властивості червоної ікри


Завдяки високому вмісту таких вітамінів у червоній ікрі, як C, D та E, а також фолієвої кислоти, тіаміну та селену – вона є потужним антиоксидантом. Її сміливо можна використовувати в дієтах з низьким вмістом вуглеводів через велику кількість білків. Звичайно, червона ікра дуже живильна, але в ній не так багато калорій, як ви думаєте. У 100 грамах ікри лосося міститься всього 240-260 калорій. Тому тим, хто ретельно стежить за харчуванням або сидить на дієтах, про калорійність можна не турбуватися.


Лососева ікра містить в собі чималу кількість різних корисних речовин, мінералів, а також вітамінів D, A, C і B. Однак, можна сказати, що це лише верхівка айсберга, адже ще більше користі міститься в маслі ікри. У ньому присутні жирні кислоти Омега-3. Варто відзначити, що масло становить приблизно 15 відсотків від маси продукту. Доведено, що ці кислоти здатні покращувати роботу організму, нормалізують роботу мозку, імунної та серцево-судинної систем.


Також, Омега-3 відмінно знижує ризик відразу декількох видів раку, таких як: рак простати, рак грудей і рак товстої кишки. Крім цього, вживання червоної ікри захистить вас від серцевих нападів. Даний делікатес корисний як для жінок, так і для чоловіків.


Недокрів'я або анемія також є приводом вживати червону ікру. Анемія — серйозне захворювання, яке часто зустрічається у людей похилого віку і жінок з порушеннями менструального циклу. При анемії знижується рівень гемоглобіну і / або еритроцитів в крові, в результаті чого знижується надходження кисню до всіх органів. У важких випадках розвивається атрофічна трансформація всіх тканин.


Зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну відбувається через порушення їх синтезу в червоному кістковому мозку через нестачу вітаміну B12 (ціанокобаламіну) і заліза. Ікра лосося багата залізом і особливо вітаміном B12 (5 денних норм). Його регулярне використання сприяє синтезу елементів червоної форми.


Крім того, червона ікра дає організму багато цінних білків з незамінними амінокислотами та вітаміном D. Білки необхідні для створення нових волокон м'язів. Варто зауважити, що під час фізичної активності вони пошкоджуються. Завдяки цьому вітаміну, кістки стають міцнішими. Включення червоної ікри в раціон сприяє поліпшенню спортивних результатів і здоровому набору м'язів.


Користь червоної ікри - фото 3

Шкода червоної ікри


Як і у будь-якого іншого продукту, в ікри є зворотна сторона медалі. Хоча корисні властивості червоної ікри явно перемагають, але є також від цього продукту і шкоду для організму.


На думку фахівців, небезпека ікри пов'язана з високим вмістом солі. У складі ста грам ікри міститься десять грамів солі. ВООЗ рекомендує вживати 4,5 грама солі в день.


Надмірна кількість солі впливає на серце, кровоносні судини та травну систему. Також є свідчення того, що сіль послаблює імунну систему і провокує алергічні симптоми.


Особливо небезпечна червона ікра, у якої закінчився термін придатності. Несприятливі хімічні реакції в продукті, крім перерахованих вище наслідків, можуть погано вплинути на нирки та печінку. Також існує підвищений ризик захворювання на ботулізм, який може бути смертельним.


Користь червоної ікри - фото 4


Як правильно вибирати червону ікру


Купуючи червону ікру, слід пам'ятати про декілька правилах, щоб не купити підробку і не нашкодити своєму здоров'ю


Найкраще купувати ікру в продуктовому магазині для гурманів, в спеціалізованому магазині або в інтернет-магазині. Ні в якому разі не слід віддавати перевагу ларьку, переходу або купувати ікру з рук. Чек на товар ви не отримаєте і в разі чого, не зможете нікуди звернутися без чека на куплену ікру.


Усередині ікринок у цій червоній ікрі завжди присутня невелика точка темного кольору. На підробленої ікри такого плями не буде. Плюс до всього, структура "фальшивки" буде гладкою та однорідною, а кожна ікринки буде в точності повторювати форму і розмір інших.


Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв про те, як підняти тиск, а також про те, який продукт знижує ризик раку на 45%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини