Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Як правильно їсти хурму
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно їсти хурму

Хурма є досить функціональним плодом

19 березня 2020, 17:40 comments1589
Поділіться публікацією:

Чи знаєте ви, що хурма допомагає запобігти захворюванням серця, анемії та ГРВІ? Так, ця ягода, яка прийшла до нас з тропіків, містить масу корисних властивостей і привертає увагу своїм яскраво-оранжевим забарвленням.

Як правильно їсти хурму

як правильно їсти хурму (фото з відкритих джерел)

Латинською мовою хурма називається Diōspyros, що в перекладі означає "їжа богів". У складі солодких плодів міститься велика різноманітність біологічно активних речовин, зокрема клітковина, йод, марганець, мідь, калій, пектин, вітаміни А, С, Е, К, В6 і інші елементи, саме це і виділяє хурму серед інших фруктів.

Її плоди мають антиоксиданти, які уповільнюють пошкодження клітин і запобігають розвитку онкологічних захворювань. Ще хурма зміцнює імунітет, бореться з симптомами грипу та застуди, знижує в організмі рівень "поганого" холестерину. А ще в плодах хурми багато заліза, тому вона незамінна при анемії.

Як правильно їсти хурму: зі шкіркою або без

Як правильно їсти хурму - фото 2

З огляду на багатий вітаміно-мінеральний склад хурми, не дивно, що багато людей регулярно вживають цей продукт. Але виникає питання ... як правильно їсти плоди: зі шкіркою або без? Експерти кажуть, що це справа смаку. Якщо плід терпкий, а таке буває через високий вміст в ньому танінів, або ж просто недозрілий, тоді від шкірки варто відмовитися.

Існує думка, що шкірку хурми не можна вживати, тому що в ній містяться отруйні речовини, але лікарі з цим не згодні. Вони лише попереджають про те, що від шкірки плоду слід відмовитися людям, які перенесли операцію на шлунку або іншому органі травної системи. Якщо ж подібних проблем немає, і ви не помічаєте неприємних симптомів (нудоти, діареї та інших порушень шлунково-кишкового тракту) після поїдання хурми зі шкіркою, тоді все добре і вам нема чого переживати. А ось кісточки ягоди вживати не можна!

Скільки хурми можна їсти в день

Як правильно їсти хурму - фото 3

Дієтологи рекомендують здоровим людям вживати хурму не частіше ніж 2-3 в тиждень, а в добу можна з'їдати не більше 3 плодів. І найкраще вибирати стиглі ягоди, адже в них міститься менше танінів, і вони солодші. Якщо ж нехтувати добовим дозуванням, то можна заробити проблеми з травною системою. Як ми вже говорили, в хурмі містяться таніни, які накопичуються і можуть вступити в реакцію зі шлунковим соком, утворити в'язкі грудки й стати причиною нудоти, болі в животі, діареї та інших порушень.

Коли краще їсти хурму — вранці або ввечері

Існують різні думки щодо того, коли краще їсти хурму — вранці або ввечері. Одні фахівці говорять, що вживання яскраво-помаранчевої ягоди добре впливає на організм перед сном, тому що в її складі багато вітамінів. Але з іншого боку, цей продукт досить "важкий" для перетравлення організмом вночі, адже в ньому міститься багато цукру. Плюс до всього, поїдання хурми в пізній час, та ще й у великих кількостях, може привести до збою в роботі організму. Але якщо бажання з'їсти плід ввечері занадто велике, тоді дієтологи рекомендують зробити це не раніше, ніж за 3-4 години до сну, щоб не нашкодити метаболізму.

І все ж, експерти по здоровому харчуванню відзначили, що найкращий час вживання ягоди — до 17.00. Найкраще вранці, тому що в здоровому організмі пектин і таніни очищають кишківник від шкідливих речовин. Головне, не їсти хурму натщесерце, можна поєднувати її з кисломолочними продуктами, наприклад, сиром. Також ягоду можна використовувати як обідній перекус.

Чи можна їсти хурму, коли худнеш

Як правильно їсти хурму - фото 4

Попри те, в цих соковитих плодах міститься цукор, це не означає, що він сильно "б'є" по вашій фігурі й додає тілу пару зайвих кілограмів. Насправді люди, які дотримуються певної дієти, часто цікавляться, чи можна їм вживати хурму. Відповість — так.

Головна особливість цієї ягоди — велика кількість в її складі клітковини, яка прискорює обмін речовин, втамовує відчуття голоду і в цілому налагоджує роботу травної системи. На руку тим, що худнуть і низька калорійність хурми — всього 66 ккал на 100 г і що важливо, в її складі практично немає жирів. Також ягода сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

Дієтологи кажуть, що хурма відмінно справляється з голодом. Якщо вживати звичну їжу і щодня з'їдати 2-3 плоди, відмовившись від вечері, то за місяць можна скинути три кілограми. Деякі люди використовують хурму для розвантажувальних днів, тобто протягом 24 годин вживають тільки ці плоди та зелений трав'яний чай. АЛЕ! Така дієта протипоказана людям, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом і тим, хто страждає на цукровий діабет, оскільки в складі хурми багато глюкози.

В цілому, апетитні помаранчеві плоди можна їсти, коли худнеш, але важливо пам'ятати про дозування і протипоказання. А ще краще, перед вживанням ягоди сходити та проконсультуватися з фахівцем.

Як правильно вибрати хурму

Як правильно їсти хурму - фото 5

Хурма — тропічне листопадне дерево, яке вирощують всюди, де існує теплий клімат. Восени її плоди можна купити практично в кожному магазині. Але на які критерії звертати увагу, коли вибираєш ягоду?

Фахівці радять, в першу чергу, дивитися на її колір. Стигла хурма має яскравий червоно-помаранчевий колір, а шкірка у неї тонка і гладка. Якщо на шкірці ви побачили сухі плоскі — значить плід солодкий. Також варто помацати хурму, вона повинна бути пружною, але не сильно жорсткою та не дуже м'якою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини