Які продукти не можна поєднувати з парацетамолом

Лікарі розповіли, з якими продуктами та напоями небезпечно поєднувати прийом парацетамолу та чому

Мабуть, у кожній домашній аптечці можна знайти парацетамол, який володіє жарознижувальною та болезаспокійливою дією. Проте, є продукти та напої, з якими його небезпечно поєднувати.

Експерти кажуть, що парацетамол потрібно вживати з обережністю, тому що це лікарський засіб і при взаємодії з іншими речовинами він може зашкодити здоров'ю. Наприклад, таблетки не можна поєднувати з алкогольними напоями, тому що в їхньому складі є етанол, а така комбінація може призвести до тяжких наслідків.

Річ у тому, що етанол разом з парацетамолом здатний нашкодити печінці - аж до летального випадку. Особливо небезпечні ці ліки для хронічних алкоголіків. Саме печінка займається розщепленням і етанолу, і парацетамолу, тому поєднання ліків та міцних напоїв – серйозний удар по цьому органу.

Але етанол міститься у спиртному. Ця речовина входить до складу солінь, бананів, кумису, кефіру, щоправда, у невеликих дозах.

Також парацетамол не можна вживати з овочами та фруктами, багатими на пектин та вуглеводи, наприклад, з броколі, цвітною та брюссельською капустою. А ще не варто пити чай із гібіскусу, бо він може зменшити ефективність лікарського засобу.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження, опублікованого на порталі Nature Reviews Endocrinology, приймання парацетамолу в період вагітності може загрожувати нормальному розвитку дитини в утробі.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що американські експерти виявили несподіваний побічний ефект у парацетамолу, настільки популярного як у США, так і в Україні. Зазначимо, що саме цим препаратом ефективно збивають жар при коронавірусі, проте є деякі наслідки.