Що буде, якщо спати по 6 годин: краще не експериментувати

Якщо щодоби обкрадати себе хоча б на одну годину сну, наслідки можуть бути фатальними, вважають вчені

Здоровий повноцінний сон – запорука гарного настрою і зовнішнього вигляду, ясного розуму і енергійності. Але для багатьох людей це стало розкішшю: аби все встигнути, доводиться подовжувати тривалість свого "робочого" дня за рахунок сну. Для організму це стрес, навіть якщо його обділили один раз. Хронічний недосип стає хронічним стресом з усіма його наслідками.

У 2014 році лікарі зафіксували збільшення кількості серцевих нападів на 24% наступного дня після того, як годинник перевели на літній час. Вони не готові однозначно стверджувати, що це було пов’язано саме з тим, що час для сну скоротився на годину. Але оскільки ще через день такого сплеску серцевих нападів не спостерігалося, допускають, що причина саме в недосипі.

Особам 18+ рекомендується спати 7-9 годин. Сомнологи погоджуються, що комусь потрібно трохи більше часу, комусь, можливо, вистачає і менше. Однак кількість людей, яким достатньо 6 годин сну на добу, у світі 1-3%. Всі інші, хто просто змушений задовольнятися 6 годинами, розплачується за це здоров’ям.

Найчастіша реакція на хронічний недосип – погіршення зору і пам’яті, загострення гастриту, гіпертонія, нервозність, депресія, збільшення ваги. З часом він може спровокувати онкологічні захворювання, цукровий діабет та ожиріння.

До речі, вчені виявили: той, хто не спав 17 годин, відчуває себе так само, як людина з 0,5 проміле алкоголю в крові. А експеримент, проведений з трьома групами осіб, які протягом двох тижнів спали по 4, 6 і 8 годин на добу, а вдень проходили тести на увагу, пам’ять і швидкість реакції, показав невтішні результати. У тих, хто мало спав, показники з часом погіршувалися. Але найстрашніше те, що після п’яти днів недосипу вони припинили скаржитися на погане самопочуття. Вчені кажуть, що це не просто "організм пристосувався до ситуації" – люди втратили здатність адекватно оцінювати свій стан. І це найстрашніше.

Сомнологи радять знаходити можливість спати "третину доби" – 8 годин. Якщо це зовсім нереально, рекомендують хоча б виробити режим – лягати щодня в один і то же час (бажано до 23.00 – саме в цей період виробляється гормон мелатонін, який відповідає за відновлення сил організму).

Раніше "Коментарі" писали про новий препарат від гіпертонії, однієї ін’єкції якого вистачає на пів року

А також яка ягода найефективніше бореться з жировими клітинами