Чому повільна ходьба наближає старість

Протягом 42 років дослідники спостерігали за станом здоров'я 904 жителів Нової Зеландії

Вчені протягом багатьох років стежили за станом здоров'я 904 жителів Нової Зеландії - їхній науковий експеримент тривав 42 роки. Контрольну групу учасників почали спостерігати з 3-річного віку, а фінальну оцінку стану їхнього здоров'я провели в 45 років. Про це пише JAMA Network.

Яку закономірність виявили експерти? Виявлені в дитячому віці погані нейрокогнітивні функції і подальше зниження когнітивних функцій протягом життя безпосередньо пов'язані зі швидкістю ходьби. Плюс, результати МРТ продемонстрували, що люди, які звикли ходити повільно, мають менший обсяг головного мозку і щільність його кори. А також у них є ознаки хвороб малих судин.

Другою головною ознакою є те, як інші люди оцінюють вік незнайомої їм людини. Наприклад, вони завищували вік тим, хто ходить повільно, як з'ясувалося потім. Тобто, ці люди візуально здалися незнайомцям старше, ніж це є насправді.

Фахівці прийшли до висновку, що швидкість, з якою звикла ходити людина, безпосередньо пов'язана не тільки з процесом старіння, але також і зі здоров'ям її мозку.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, ходьба може допомогти розпізнати типи деменції. Причини деменції можуть по-різному пошкодити мозок. Чи можливо, що ці відмінності можуть проявитися в тому, як люди ходять? Нове дослідження, в якому порівнювалися схеми ходьби у людей з двома типами деменції, досліджувало це питання.
Нове дослідження припускає, що хода людини може підказати про тип деменції, з якою вона живе. Наукова стаття на цю тему опублікована в Alzheimer's & Dementia.