Вчені з'ясували, чи може кава нашкодити зору

Доктор медицини Ентоні Хаваджі під час дослідження з'ясував, що велика кількість кофеїну в день збільшує шанси на розвиток глаукоми

Кава є одним із найпопулярніших і найбільш суперечливих напоїв у світі. Є безліч досліджень, які доводять як позитивні її властивості, так і негативні. Нова робота, проведена під керівництвом доктора медицини Ентоні Хаваджі, показала, що кава може впливати й на зір.

Фахівець зазначив, що зловживання кофеїном призводить до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема, підвищує ризик виникнення глаукоми (захворювання, яке призводить до необоротної сліпоти, - прим. авт.), особливо, якщо людина вже схильна до ризику виникнення цієї недуги.

У людей, які мають генетичну схильність до підвищеного очного тиску (одного з основних факторів глаукоми) і вживають за день близько 3 чашок кави, вірогідність розвитку такого захворювання істотно зростає.

Нове дослідження показало, що поширеність цієї серйозної недуги в 4 рази нижча у тих, хто п'є мінімум кофеїну в день або повністю обмежив його вживання.

Також експерти нагадують, що з обережністю до напою, який бадьорить, варто ставитися людям із захворюваннями органів травлення. Особливо тим, хто страждає кислотним рефлюксом і печією.

Нагадаємо, що мільйонам людей важко уявити свій ранок без чашечки ароматної кави, адже вона заряджає енергією і бадьорістю. Якщо ви хочете зробити напій максимально корисним, тоді експерт із харчування Кім Роуз пропонує додати в нього протеїн.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що каву не можна пити натщесерце, тому що вона подразнює шлунок, викликаючи печію і стимулюючи вироблення соляної кислоти, яка негативно впливає на стінки внутрішнього органу.