Це найгірше м’ясо для серця: кардіолог рекомендує уникати його будь-якою ціною
Кардіолог Єльської школи медицини розповіла, яке м’ясо найбільше шкодить серцю та як змінити раціон, щоб знизити ризик інфаркту й інсульту.
М’ясо залишається важливою частиною раціону для мільйонів людей, однак все більше досліджень вказують, що його регулярне споживання може становити серйозний ризик для здоров’я серця. Кардіологиня Єльської школи медицини Джойс Оен-Сяо наголошує, що певні види м’яса значно підвищують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Докторка медичних наук Джойс Оен-Сяо зауважує, що ключовим фактором є не лише кількість м’яса у раціоні, а й те, яке саме м’ясо ми обираємо. Дослідження 2021 року показують, що дієти з високим вмістом м’яса пов’язані з підвищеним ризиком серцевих хвороб, діабету та інфекцій.
Першим у списку небезпечних продуктів лікарка називає червоне м’ясо, особливо жирні шматки. Висока концентрація насичених жирів у таких продуктах підвищує рівень так званого "поганого" холестерину ЛПНЩ.
Другим видом небезпечного м’яса спеціалістка називала оброблені м’ясні вироби, зокрема ковбаси, сосиски, бекон, хот-доги та інші.
Оен-Сяо пояснює, що найкращим варіантом для серця є рослинна дієта, багата на клітковину, овочі, фрукти та цільні злаки. Але навіть часткове зменшення споживання червоного та обробленого м’яса вже позитивно впливає на здоров’я.
Як компроміс, лікарка радить обмежувати червоне м’ясо до невеликих порцій, наприклад 120 г раз на місяць, замінювати його рибою, а також включати до раціону більше овочів та цільнозернових продуктів.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що кардіохірург назвав чотири речі, яких варто уникати після 40 років.
Також "Коментарі" писали про попередження лікарів, що прибирання снігу різко підвищує ризик серцевого нападу.