З якими продуктами можна поєднувати антибіотики

Лікар Катерина Амосова розповіла, які продукти «не дружать» з антибіотиками

Є продукти, які не можна приймати разом з антибіотиками, тому що вони можуть негативно вплинути на ефективність препарату. Лікар-кардіолог Катерина Амосова розповіла, від чого слід відмовитися на час лікувального курсу.

Спеціаліст зазначила, що мова йде не тільки про алкогольні напої або цитрусові, зокрема грейпфрут, який підсилює дію деяких ліків, але і багатьох інших продуктів, які люди вважають своїми "помічниками".

За словами лікаря, на час прийому окремих антибіотиків (тетрацикліну, доксацикліну і ципрофлоксацину) слід обмежити в раціоні молочні продукти (твердий сир, молоко, йогурт), тому що вони перешкоджають їх всмоктуванню в шлунку. Щоб уникнути негативної реакції, потрібно розмежувати час вживання антибіотиків і цих продуктів, наприклад, приймайте препарат за один-два годину до вживання "молочки".

Крім цього, небезпечними при взаємодії з антибіотиками будуть ферментовані продукти: копченості, сухофрукти, авокадо, банани, квашенина. Річ у тому, що в їх складі є тирамін - природний біорегулятор, а інгібітори моноаміноксидази (ліки проти депресії, хвороб і Альцгеймера) здатні зменшити його розщеплення в організмі, тим самим підвищивши його рівень, а це загрожує різким підвищенням тиску. Той же механізм дії з тираміном властивий і антибіотику лінезоліду.

Ще експерт зазначила зелені овочі (шпинат, петрушку), які багаті на вітамін К. Їх не можна вживати, наприклад, разом з варфарином - антикоагулянтом непрямої дії, тому що вони гальмують його ефект.

У списку продуктів, які "не дружать" з антибіотиками виявилася і кава. Деякі препарати (ципрофлоксацин, норфооксацін, еноксацин) здатні підсилити дію кофеїну на організм, в результаті можуть виникнути головні болі, безсоння і т. д.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як відновити кишківник після антибіотиків.