Вживання вітамінів може спричинити небачені проблеми: експерти вразили наслідками

Жиророзчинні вітаміни затримуються в організмі довше, тому при надмірному споживанні можуть накопичуватися та спричиняти токсичні ефекти.

Надмірне споживання вітамінів може виявитися більш шкідливим, ніж їхній дефіцит. Передозування здатне спричинити серйозні проблеми з серцем, печінкою та нирками, попереджають медичні експерти.

Як повідомляє сайт Verywell Health, тривале вживання високих доз вітамінів без контролю може негативно вплинути на здоров’я. Це особливо стосується жиророзчинних вітамінів — A, D, E та K, які затримуються в організмі набагато довше, ніж водорозчинні, і можуть накопичуватися до токсичних рівнів.

Водорозчинні вітаміни, до яких належать всі вітаміни групи B та вітамін C, як правило, швидше виводяться з організму з сечею і менш схильні до накопичення. Тому вони вважаються безпечнішими, хоча і тут передозування може викликати неспецифічні симптоми — нудоту, блювання, діарею або висипання на шкірі.

Зокрема, надлишок вітаміну А може викликати лущення шкіри, порушення функції печінки та навіть погіршення зору. Надмірне споживання вітаміну D пов’язане з частим сечовипусканням, судомами та крихкістю кісток.

Особливо уразливими до негативних наслідків передозування вітамінів є немовлята, вагітні жінки та люди похилого віку. У немовлят, яких годують грудьми, ризик надлишку вітамінів підвищується, якщо мати приймає великі дози добавок. Дитячі суміші також часто містять підвищений рівень вітаміну D, що при тривалому застосуванні може спричинити токсичність.

Вагітним слід бути обережними з прийомом вітаміну А, оскільки його надлишок у першому триместрі може негативно вплинути на розвиток серця і мозку плода або навіть викликати викидень. У людей літнього віку сповільнені метаболічні процеси можуть призвести до накопичення вітаміну D, що спричиняє когнітивні розлади.

Для здорових людей, які харчуються збалансовано, додатковий прийом вітамінних препаратів часто не потрібен. За даними дослідження 2018 року з журналу Internal Medicine, більшість людей вже отримують достатню кількість вітамінів із їжі.

Вітамін А можна знайти в молочних продуктах, яйцях і рибі, вітамін B3 — у м’ясі, такому як курка, яловичина та риба. Вітамін D організм виробляє сам під впливом сонця, а також він міститься у деяких сортах риби. Вітамін Е присутній у горіхах, насінні та різних оліях.

Як вже писали "Коментарі", звичайний чорний або зелений чай сам по собі є джерелом корисних речовин — він багатий на антиоксиданти, вітаміни, мікроелементи, які підтримують імунну систему, покращують роботу мозку та серця, а також мають протизапальний ефект.