Які ласощі не заподіють шкоди дитячим зубам

Стоматолог-ортодонт Нана Гезалова розповіла, які солодощі можна давати дітям без шкоди для зубів

Всі батьки переживають за стан зубів своєї дитини, тому обмежуютб у її раціоні цукерки, шоколад і тортики. І це правильна позиція. Однак стоматолог-ортодонт Нана Гезалова розповіла, які ласощі все ж можна давати дітям, не переживаючи за здоров'я зубів.

Фахівець каже, що потрібно контролювати, скільки дитина в день з'їдає цукерок, тістечок, булочок, тортиків і навіть солодкої газованої води, оскільки частинки цих продуктів залишаються на зубах і ними харчуються мікроорганізми, які населяють ротову порожнину. У процесі життєдіяльності бактерії виділяють кислоту, яка може зруйнувати зубну емаль і спровокувати розвиток карієсу.

Стоматолог рекомендує обмежити в раціоні дітей іриски, здобні булочки та смоктальні цукерки, тому що вони швидше й ефективніше інших приклеюються до поверхні зубів. А в газованій воді міститься багато цукру і різних добавок, які можуть змінити кислотно-лужний баланс порожнини рота, викликавши цим проблеми з зубами.

Що ж можна їсти? Нана Гезалова каже, що в список ласощів, які не так агресивні, входить зефір, пастила, а також натуральний чорний і молочний шоколад. Також варто звернути увагу на льодяники із ксилітолом (корисним замінником цукру), який пригнічує шкідливі мікроорганізми в ротовій порожнині. Однак у всьому потрібно знати міру, тому навіть за цими солодощами в дитячому раціоні потрібно стежити.

Нагадаємо, що медики з США назвали найнебезпечніші для здоров'я людини солодощі Щоб підтвердити це, лікарі навели історію чоловіка, який помер, вживаючи цей продукт.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які солодощі можна їсти на сніданок.