Які корисні звички можуть псувати зуби

Лікар-стоматолог Олег Кущ назвав корисні звички, які потрібно скоригувати, щоб не зашкодити здоров'ю ротової порожнини

За ротовою порожниною потрібно доглядати регулярно. Але певні звички догляду за зубами, якщо вони не виконуються без консультації лікаря, здатні нашкодити. Про це розповів лікар-стоматолог Олег Кущ.

В першу чергу, фахівець не рекомендує постійно використовуватися пасти, які відбілюють, тому що вони містять перекис водню, яка руйнує дентин - тверду тканину зуба, вкриту емаллю. Такі пасти просто потрібно чергувати з укріплюючими: один день користуватися відбілюючим засобом, а в інші - пастою з фтором або кальцієм.

Крім того, не потрібно користуватися зубочистками, тому що вони хоч і допомагають очистити ротову порожнину, але здатні також нашкодити зубами при неправильному використанні. А також існує ризик заштовхнути залишки їжі глибше, а це сприятиме розвитку бактерій та появі карієсу.

Стоматолог ще попередив про шкоду ополіскувачів для порожнини рота. Річ у тому, що такий засіб допомагає знищити як шкідливі, так і корисні бактерії. Також ополіскувач знижує дію активних речовин, які містяться в зубній пасті, - кальцію, фториду та екстракту лікарських трав.

Олег Кущ порекомендував користуватися іригатором – пристроєм для видалення зубного нальоту, залишків їжі із міжзубних проміжків. Якщо ж ви хочете продовжувати користуватися ополіскувачем, слідкуйте за тим, щоб у його складі не було спирту.

Нагадаємо, що в нормі зуби потрібно чистити протягом 2-3 хвилин, але точний термін залежить від кількох факторів. Яких саме?

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як пити каву, щоб не темніла зубна емаль.