Які харчові звички завдають шкоди печінці

Дієтологи назвали кілька харчових звичок, які здатні порушити роботу печінки й призвести до захворювань

"Підірвати" здоров'я печінки можуть різні фактори: зловживання алкогольними напоями, неякісні продукти та шкідливі звички.

Дієтологи розповіли, від чого слід відмовитися, якщо хочете захистити цей орган від захворювань.

Експерти зазначають, що печінка в організмі виконує низку найважливіших функцій, а точніше бере участь у всіх видах обміну речовин - білків, жирів і вуглеводів. Надмірний вміст жиру в організмі може серйозно порушити її роботу.

Проблема полягає у тому, що багато людей дізнаються про захворювання, коли воно активно прогресує, оскільки може протікати безсимптомно. І найчастіше недуга викликана неправильним харчуванням і безконтрольним прийомом лікарських засобів.

Які ж харчові звички можуть негативно вплинути на роботу печінки?

Регулярне вживання солодких напоїв і цукру

Обмежте, а краще повністю відмовтеся від солодких газованих напоїв, "магазинних" соків, цукерок, молочного шоколаду і десертів, тому що в їх складі багато шкідливих компонентів, які не встигають засвоюватися організмом і "зберігаються" у вигляді надлишкового жиру в клітинах печінки.

Відмовтеся від рафінованих вуглеводів

Печиво, пончики, кекси та інші види випічки виготовляються із зерна, яке пройшло багатоступеневе очищення. Білий хліб, гамбургери, тісто для піци та булочки для хот-догів, макаронні вироби, крекер - усе це здебільшого виготовляються з очищеного білого борошна без клітковини й із додаванням цукру. Вживання цих продуктів може підвищити рівень цукру в крові та призвести до цукрового діабету і проблем із печінкою.

Виключіть з меню оброблені харчові продукти

Перестаньте вживати чипси, "швидкі" супи, каші та інші страви, а також майонез, заморожені обіди та інші оброблені продукти. У них дуже багато солі, цукру та інших добавок, які можуть призвести до пошкодження печінки та фіброзу.

Алкоголь

Пам'ятайте, що навіть помірне вживання алкоголю може викликати додаткове накопичення жиру в печінці.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які напої можуть "вдарити" по печінці.