Від чого варто утриматися тим, хто перехворів на коронавірус: поради лікаря

Лікар розповів, як потрібно відновлюватися після коронавірусу

Після того, як ви перехворіли на коронавірусну інфекцію, доведеться відмовитися на час від деяких звичних занять. Про це розповів лікар Тарас Жиравецький в інтерв'ю ТСН.

Так, лікар не рекомендує тим, хто перехворів на коронавірус, займатися моржуванням. Навантаження з контрастами може бути небезпечне й у випадку з сауною. Крім того, доведеться відкласти і спорт - мінімум на місяць.

"Було багато випадків, коли пацієнти після перенесеного коронавірусу відновлювали спорт і, на жаль, їх стан погіршувався: піднімалася температура, з'являлася задишка, втома, - розповідає Жиравецький. - Цього не потрібно робити. Потрібно дати організму просто відновитися. Він розумний, спокійно сам відновлюється приблизно через місяць".

А ось вітаміни в період відновлення можуть бути корисними. Лікар рекомендує дотримуватися нормального харчування, більше відпочивати і спати.

"Якщо є підвищення показники печінкових проб, тоді лікар призначає гепатопротектори. Також корелюються ниркові проби: якщо високий або низький рівень сечової кислоти. Алкоголь потрібно виключити на час так само, щоб не навантажувати організм", - зазначив експерт.

Найголовніше, наголошує лікар, виключити велике фізичне навантаження. Крім того, Жиравецький радить пацієнтам від 35 років робити коагулограмму - аналіз на згортання крові. У разі ризику лікар рекомендує приймати препарати для розрідження крові - антикоагулянти. Зазвичай такі ліки призначаються пацієнтам, які перенесли сильне ураження легень.

Як повідомлялося раніше, лікар Євген Комаровський озвучив несподіваний лайфхак у боротьбі з коронавірусом. Виявляється, поза для сну - дуже важлива для пацієнтів з COVID-19.