Вчені назвали спецію, яка покращує пам'ять

Вчений Марк Мосс разом зі своєю командою довів, що ефірні олії розмарину здатні поліпшити пам'ять

Розмарин - відома і цінна трав'яна пряність, яку часто додають в м'ясні та рибні страви, а також закуски й супи. Але мало хто знає, що вона володіє цінними корисними властивостями, зокрема покращує когнітивні функції.

Команда дослідників на чолі з Марком Моссом перевірила, як ефірні олії розмарину впливають на роботу людського мозку. В ході експерименту вони з'ясували, що у людей, які періодично вдихали аромат прянощі, покращилася пам'ять. Це продемонстрували результати тестування, яке проходили добровольці експерименту.

Друге дослідження також показало, що розмарин сприяє поліпшенню цієї когнітивної функції. Стан людей з хворобою Альцгеймера (найбільш поширений тип деменції, - прим. авт.) і старечого недоумства значно покращився від процедури вдихання аромату цієї спеції.

Експерти також відзначають, що розмарин має здатність зменшувати вираженість запальних процесів, больових відчуттів, стимулює кровообіг і зміцнює імунну систему. Також пряність допомагає очищати організм від шлаків та токсинів, запобігаючи його передчасному старінню.

Нагадаємо, що багато спеції широко використовуються не тільки в кулінарії, але і в медичних цілях. Експерти виділили серед них три основні, які мають протизапальний ефект і можуть в деяких випадках замінити лікарські препарати.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що певні продукти, включаючи деякі трави та спеції, містять фітохімічні речовини, які можуть впливати на наш організм, допомагаючи боротися з раком. Дізнайтеся в нашому матеріалі про п'ять трав і спецій, які містять ці речовини.