Стоматолог назвав топ-5 корисних продуктів, які вбивають ваші зуби
Фахівці радять полощіть рот водою після вживання їжі та чистіть зуби мінімум через 30 хвилин після їжі, щоб не терти кислоту по емалі
Багатьом із нас часто доводиться робити вибори без вибору, відмовляючись від корисних організму продуктів, щоб уберегти емаль наших зубів. Адже чимало улюблених продуктів насправді сприяють руйнуванню емалі, розвитку карієсу та іншим проблемам ротової порожнини, навіть незважаючи на їх загальну користь для організму.
Стоматолог Аулак Діпак розповів, що, хоча апельсини, лимони, грейпфрути та інші цитрусові багаті на вітамін С, вони також містять велику кількість лимонної кислоти, яка може серйозно шкодити емалі, особливо якщо ці фрукти вживати в соках або натщесерце.
Кислоти, що містяться в цих фруктах, можуть знижувати мінералізацію емалі зубів, що з часом призводить до її руйнування та підвищення чутливості зубів. Якщо цю кислоту не прибрати, вона може спричинити ерозію зубної емалі.
На другому місці за шкідливістю для емалі наших зубів є сухофрукти. Родзинки, абрикоси та фініки часто вважають більш здоровою альтернативою солодощам, але вони такі ж липкі та солодкі, тому можуть завдати шкоди зубам.
Цукор прилипає до зубів та живить бактерії. Найкращою альтернативою є свіжі фрукти.
На третій позиції спортивні та енергетичні напої. Нерідко такі напої переповнені цукром та кислотою. Тому вони можуть руйнувати емаль зубів.
За словами медика, такі напої часто гарно подають у рекламі, як корисні для здоров'я, але багато хто з них гірший, ніж газування. Використовуйте соломинку та прополощіть рот водою, якщо ви їх споживаєте.
На четвертому місці за шкідливістю для зубів – такі ранкові напої, як чай та кава. Ваш щоденний напій може змінювати колір зубів. Кава та чай містять таніни – природні сполуки, які легко зв'язуються з білками на поверхні зубів. Це спричиняє жовтуватий або коричневий наліт, особливо при регулярному вживанні.
І кава, і чай мають кислотний pH, який розм'якшує емаль зубів, що робить її більш уразливою до ерозії та карієсу.
Якщо в напої додається цукор чи молоко – це живильне середовище для бактерій, які викликають карієс. Навіть без цукру, кава та чай можуть сприяти накопиченню нальоту, якщо не підтримувати хорошу гігієну.
Замикають топову п'ятірку шкідливих для емалі зубів продуктів томатні соуси. Вони мають високу кислотність, що може розм'якшувати зубну емаль. Згодом це призводить до підвищеної чутливості зубів та більшої схильності до карієсу.
У деяких соусах, особливо магазинних, є доданий цукор. Він живить бактерії у роті, які виробляють кислоту, що руйнує емаль.
Такий соус має насичений колір і здатний фарбувати зуби, особливо якщо емаль вже трохи пошкоджена або тонка.
Читайте також на порталі "Коментарі" – стоматологи радять забути про ці 5 речей, якщо хочете мати здорові зуби.