Розмір цієї частини тіла може передбачити вашу смерть: шокуюче відкриття
Нове дослідження виявило, що розмір шиї може бути пов’язаний із тривалістю життя.
Науковці з Бостонського університету виявили зв’язок між розміром шиї та станом здоров’я людини. Згідно з новим дослідженням, окружність шиї у поєднанні з іншими фізіологічними показниками може сигналізувати про ризик серцево-судинних захворювань, порушення обміну речовин, харчову поведінку та навіть ймовірність передчасної смерті. Про це повідомляє Daily Mail.
Вчені встановили, що у чоловіків з окружністю шиї понад 43 см і у жінок — понад 36 см значно зростає ймовірність розвитку фібриляції передсердь (AFib) — небезпечного порушення серцевого ритму, що призводить до нерегулярних скорочень передсердь і може викликати інсульт або серцеву недостатність.
"Це важливий показник, який дозволяє швидко оцінити ризики здоров’я — від апное сну до потенційно фатальних ускладнень", — зазначили дослідники.
Крім того, широка шия часто вказує на обструктивне апное сну, яке тісно пов’язане з AFib. Аналіз, проведений на вибірці близько 4000 осіб, показав, що обхват шиї — ефективніший параметр, ніж тільки індекс маси тіла або талія, оскільки враховує розподіл підшкірного жиру у верхній частині тіла.
Дослідники пояснюють, що жир у зоні шиї продукує вільні жирні кислоти, які сприяють інсулінорезистентності, збоям у роботі серцево-судинної системи та підвищують загальну смертність. Для зниження ризику рекомендується дотримуватись співвідношення окружності шиї до талії менше ніж 0,5 — тобто талія не має бути більшою за подвійну ширину шиї.
"Окружність шиї — це новий, простий і швидкий спосіб оцінити ризики для здоров’я, пов’язані з жировими відкладеннями у верхній частині тіла", — підсумували науковці.
Як вже писали "Коментарі", для багатьох ранок немислимий без чашки ароматної кави. Проте цей напій підходить не всім: він може провокувати тривожність, негативно впливати на сон і створювати навантаження на серцево-судинну систему. Добра новина в тому, що існують напої, які можуть ефективно замінити каву, даруючи заряд енергії без побічних ефектів.