Лікар пояснила, коли краще робити лазерну корекцію зору

Лазерна корекцію зору має низку протипоказань

Лазерна корекція зору – операція, яка змінює форму рогівки ока для покращення зору. Однак це скоріше косметична процедура, яку можна порівняти з пластикою носу чи губ. Про це розповіла офтальмолог Наталія Кубрак УП.

Рекомендується проводити корекцію лазером у віці 25 років. Хоч Адміністрація з контролю ліків та харчових засобів США дозволила проводити операцію з 18 років, офтальмологи закликають не використовувати цю рекомендацію для широкого загалу. Бо, каже лікар, приблизно до 24 років зір продовжує змінюватися. Крім того, Кубрак радить жінкам зачекати з операцією до народження першої дитини: гормональні зміни під час вагітності можуть впливати на зір. Як пояснила офтальмолог, у жінок спостерігаються гормонально залежні зміни з боку структури очного яблука. Так, кришталик може потовщуватися внаслідок збільшення вологи в ньому, а склера стає м'якшою – тому око може ставати довшим. Такі зміни можуть спричинити міопію, однак лікарі надають остаточний вибір жінці. Адже немає чітких даних, які б доводили прогресування короткозорості після корекції.

Однак після операції очі все ж таки можуть стати гірше бачити. За словами Кубрак, причинами цього можуть бути зміни в обміні речовин (підвищення цукру), вплив гормонів або старіння організму.

Не можна робити корекцію пацієнтам із хронічним запаленням ока, дуже тонкою рогівкою ока, глаукомою, катарактою, міопією понад 10 діоптрій, діабетом, а також вагітним чи під час грудного годування.

Операція зазвичай триває близько півгодини. Після неї у пацієнта може з’явитися свербіж і печіння в очах, сльозотеча та подвоєння. Крім того, лікарі радять не користуватися косметикою протягом декількох тижнів після процедури. І ще після операції не можна сідати за кермо. Повна стабілізація зору займе близько 2-3 місяців. Вартість операції в Україні становить в середньому 9000 – 15 000 гривень.

Повідомляється, що процент успіху лазерної корекції зору сягає 96. А от важкі наслідки – втрата зору, інвалідність – зафіксовані менше, ніж в 1% випадків.

Нагадаємо, доктор Комаровський розповів, чи справді чорниця є дуже корисною для зору.