Ці алкогольні напої завдадуть небаченої шкоди здрорв'ю: неочікуваний перелік

Фахівці підготували перелік алкогольних напоїв, що шкодять здоров’ю через високий вміст "порожніх" калорій і відсутність поживної цінності.

Вживання алкоголю часто призводить до збільшення маси тіла, що, у свою чергу, сприяє підвищенню артеріального тиску понад нормальні показники 120/80 мм рт. ст., що є ознакою гіпертонії. Саме тому експерти звертають увагу на вплив різних алкогольних напоїв на здоров’я, особливо через їхній високий вміст "порожніх" калорій — калорій без поживної цінності.

Фахівці склали рейтинг алкогольних напоїв за рівнем калорійності. Найбільшу енергетичну цінність має пиво з вмістом алкоголю 5%, яке містить приблизно 239 калорій на стандартну порцію. На другому місці — пляшка алкопопа об’ємом 330 мл з 4% алкоголю, що має 172 калорії. Замикaє трійку вершковий лікер (50 мл) із 153 калоріями.

Далі в списку йдуть 12% вино в стандартному келиху (133 ккал) і 50 мл джина. Найменшу кількість калорій серед цих напоїв містить 50 мл кріпленого вина (17,5%), яке має близько 77 калорій.

Варто враховувати, що калорійність напою збільшується, якщо його розбавляти іншими інгредієнтами, наприклад, колою або тоніком. Крім того, на рівень артеріального тиску впливає не лише вибір алкоголю, а й його кількість.

Для людей із підвищеним тиском експерти радять або повністю уникати вживання алкоголю, або дотримуватися помірності. За даними клініки Мейо, "помірне вживання" означає не більше двох алкогольних напоїв на день для чоловіків молодше 65 років. Для жінок та чоловіків старшого віку ця норма знижується до одного напою на день.

Отже, розуміння калорійності улюблених напоїв і контроль їхнього вживання можуть допомогти уникнути негативного впливу алкоголю на здоров’я, зокрема на артеріальний тиск.

Як вже писали "Коментарі", різноманітні дослідження підтверджують, що чай, багатий на антиоксиданти та природні протизапальні речовини, може суттєво зменшувати ризики передчасної смерті, а також розвитку таких хвороб, як рак та діабет. Втім, вплив цих корисних властивостей на організм при додаванні цукру або штучних замінників цукру досі є предметом наукових дебатів.