Цей чай набуває небаченої популярності у світі: про його інгредієнт забули всі

Про благотворну дію листя оливи, особливо у вигляді чаю, майже ніхто не здогадується

Евангелін Мандзіоріс, керівниця відділу харчування та продовольчих наук в Університеті Південної Австралії, розповіла виданню Express, що оливкові листя багаті на антиоксидант, відомий як олеуропеїн. Хоча оливки та оливкова олія також містять цей компонент, їх концентрація значно менша.

Вона додала, що оливкові листя також містять інші корисні антиоксиданти, такі як гідрокситетрозол, лутеолін, апігенін і вербаскозид. В інтерв'ю для The Conversation Евангелін підкреслила: "Антиоксиданти зменшують окислювальний стрес у нашому організмі, який може пошкоджувати ДНК, клітинні мембрани та тканини, що підвищує ризик розвитку хронічних хвороб, таких як рак або серцево-судинні захворювання".

"Дослідження, яке об'єднало дані з 12 клінічних випробувань, де брало участь 819 осіб, показало, що екстракт оливкових листків має позитивний вплив на фактори ризику серцевих хвороб. Зокрема, були виявлені поліпшення в рівнях ліпідів і зниження артеріального тиску. Ці ефекти були особливо помітні у людей з підвищеним тиском", – зазначила вона.

За результатами більшості досліджень, учасникам давали екстракт оливкових листків у вигляді капсул із дозами від 500 мг до 5 г на добу, що тривало від шести до 48 тижнів. Інші експерименти використовували дози від 250 до 1000 мг на день у формі таблеток або додавали в хлібобулочні вироби.

Евангелін зауважила, що окремі дослідження виявили значні поліпшення в контролі рівня глюкози, рівнів ліпідів у крові та зниженні артеріального тиску. Додаткове дослідження, яке вивчало вплив олеуропеїну та гідрокситетрозолу, показало суттєві покращення в масі тіла, ліпідному профілі, метаболізмі глюкози, а також у стані кісток, суглобів і когнітивних функцій.

Портал "Коментарі" писав, що пиття чорного чаю може бути приємним та легким способом досягти довголіття та покращити загальне здоров'я. Напій містить багато корисних речовин, які допоможуть уникнути хвороби серця.