Вчені назвали ще один препарат, який зупиняє ріст ракових клітин

На думку експертів, препарат "Золофт" допомагає боротися з онкологією

При запущених формах раку злоякісні клітини можуть дуже швидко рости і поширюватися. Нове дослідження бельгійських вчених показало, що антидепресант "Золофт" може знизити швидкість цього зростання. Поки що експерименти проводили за участю тварин.

Вчені запевняють, що вся справа в активній речовині під назвою сертралін, яка входить до складу лікарського препарату. У той час як інші дослідження виявили протираковий потенціал препарату, новий звіт розкриває, що насправді робить сертралін настільки ефективним в запобіганні поширенню хвороби.

Ракові клітини використовують інший біологічний процес для стимуляції свого зростання. При багатьох формах захворювання злоякісні клітини виробляють велику кількість двох амінокислот, званих серином і гліцином. Дослідження показало, що ракові клітини фактично стають залежними від цих речовин і потребують їх для продовження зростання.

Здорові клітини меншою мірою використовують цей механізм, а також поглинають серин і гліцин з їжі. Однак для ракових клітин цього недостатньо, і вони починають виробляти більше. Саме "Золофт" допомагає запобігти цьому виробництву.

Команда з Бельгії додає, що використання сертраліну поряд з іншими методами лікування раку у мишей значно уповільнює ріст клітин раку грудей. Автори дослідження відзначають, що лейкемія, пухлини головного мозку, клітини раку легенів і шкіри також демонструють цю біологічну залежність.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що вчені назвали симптом особливо небезпечного раку.