Ризик розвитку раку зросте втричі, якщо відмовитися від однієї ранкової звички
Відмова від ранкової звички втричі збільшує ризик розвитку раку підшлункової залози
Погана гігієна порожнини рота - не тільки спричиняє появу неприємного запаху, а й може значно підвищити ризик розвитку раку.
Дослідження показало, що недостатнє чищення зубів може потроїти ризик розвитку раку підшлункової залози, пише видання Independent. Зазначається: вчені з Медичної школи Нью-Йоркського університету виявили, що шкідливі мікроорганізми, що походять з рота, можуть потрапляти через слину в підшлункову залозу, збільшуючи ризик розвитку раку підшлункової залози.
Результати дослідження, яке тривало 8 років, показали, що бактеріальні патогени пародонту ротової порожнини - P. gingivalis, E. nodatum та P. micra - збільшують ризик раку підшлункової залози.
Один грибок, відомий як кандида, був виділений як особливо пов'язаний з раком підшлункової залози. У результаті, за словами авторів, “бактерії та грибки ротової порожнини були значними факторами ризику розвитку раку підшлункової залози”.
Рак підшлункової залози, як пише видання, має один з найнижчих показників виживання серед усіх форм раку. Значною мірою це пояснюється тим, що захворювання часто діагностують на пізній стадії через дуже нечіткі симптоми.
Серед головних симптомів називають:
жовтяницю (пожовтіння білків очей або шкіри),
свербіж шкіри,
темнішу сечу та блідіший кал,
втрату апетиту або несподівану втрату ваги,
брак енергії та втому,
високу температуру.
Симптоми з боку травної системи включають нудоту, діарею або запор, біль у верхній частині живота та спині, який може посилюватися під час їжі або лежання та полегшуватися при нахилі вперед, а також симптоми розладу шлунку, такі як здуття живота.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти називають справжньою “антираковою бомбою”.