Онколог назвав вік для обов'язкового обстеження на рак

Регулярні обстеження допоможуть виявити хворобу на початкових стадіях, що прискорить процес лікування

Здоровий спосіб життя, регулярні фізичні навантаження, правильне збалансоване харчування - все це, звичайно, добре. Але цього може виявитися недостатньо для того, щоб уберегтися від онкологічних захворювань. Лікар-онколог Михайло Мяснянкін розповів, що також важливо регулярно проходити обстеження на наявність онкології, пише lhealth.

Якщо дотримуватися такого правила, то це допоможе виявити хворобу на початкових стадіях. В такому випадку, рак майже завжди піддається лікуванню. Інше питання полягає в тому, з якого ж саме віку потрібно починати обстежуватися.

За словами фахівця, чоловікам бажано почати відвідувати уролога з 45 років. Це допоможе уникнути раку передміхурової залози. Що стосується жінок, то їм рекомендується з 39 років регулярно здавати аналізи на онкоцитологію, УЗД і мамографію. Дані аналізи потрібні для того, щоб виявити рак шийки матки та молочної залози на ранніх стадіях.

Також Михайло Мяснянкін додав, що в обов'язковому порядку повинні пройти обстеження люди, у яких родичі страждали від раку кишечника або шлунка.

В такому випадку, і чоловікам, і жінкам потрібно пройти фіброгастродуоденоскопію і колоноскопію, резюмував експерт.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як налаштувати імунну систему проти раку. Вчені заявили про те, що Т-клітинна терапія химерним антигенними рецептором (CAR) - це найефективніша форма імунотерапії. Це процедура видалення імунних клітин у людини, щоб таким чином "натренувати" їх для атаки на певний тип ракових клітин. А через деякий час клітини знову повертають в організм, щоб продовжити лікування.