Новий спортивний тренд допоможе захистити організм від раку

Харчова добавка для тренувань може захистити організм від розвитку раку

Останній тренд у сфері здорового способу життя - соки з броколі - допомагають не тільки зробити м'язи витривалішими, а й захистити організм від раку.

Спочатку напій з молодих пагонів броколі, лимонного соку та цукру пропагували, як добавку для тренувань та спорту. Цей еліксир, розроблений експертами Каролінського інституту та Шведської школи спорту та здоров'я у Стокгольмі, містить надзвичайно високу кількість речовин, які називаються ізотіоціанати (ITC), пише видання Daily mail.

“Це органічні сполуки, що містяться в овочах, таких як броколі, які допомагають протидіяти накопиченню молочної кислоти - природного продукту життєдіяльності, що накопичується в м’язах під час фізичних навантажень. Приймаючи дозу ITC перед тренуванням, спортсмен або ентузіаст фітнесу може довше навантажувати своє тіло”, - пише видання.

Проте це не єдина користь для здоров'я, пов'язана з броколі. Попередні дослідження пов'язували вживання цього овоча зі зниженням ризику раку. Результати іспанського дослідження, оприлюднені у 2024 році показали, що люди, які їли більше броколі, мали меншу ймовірність розвитку раку.

А китайське дослідження, також опубліковане у 2024 році, показало, що регулярне вживання броколі понад три рази на тиждень пов'язане з 40% зниженням ризику смерті від раку.

“Вважається, що це зниження ризику пов'язане з одним із тих самих хімічних речовин, які надають соку броколі його спортивні властивості, а саме сульфорафан. Сульфорафан міститься в броколі, а також у споріднених рослинах, що належать до групи хрестоцвітих, включаючи капусту кале та цвітну капусту. Це багатий на сірку природний антиоксидант, який допомагає рослинам боротися з грибками та комахами та надає їм гіркого смаку”, - пише видання.

Дослідники пояснили, коли люди вживають цю хімічну речовину, вона допомагає ферментам організму виводити токсини, які можуть спричинити рак, а приготування овочів на пару, як повідомляється, є найкращим способом підтримувати рівень сульфорафану в рослинах під час приготування.

Однак деякі фактори можуть нівелювати корисний вплив броколі на організм - генетика, спосіб життя, вживання алкоголю та куріння, вплив канцерогенів можуть значно збільшити ризик розвитку раку.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти допоможуть не захворіти на рак легень.