Названо продукти, які швидко "вбивають" хворих на рак

Що пришвидшує смерть у пацієнтів з раком

Ефективність лікування онкології залежить не тільки від правильно обраної терапії, а й, можливо, від щоденного раціону. Деякі продукти, як вважають дослідники, можуть призвести до швидшої смерті пацієнтів з раком товстої кишки.

Коротшу виживаність, як пише видання Independent, показали пацієнти, які вживали продукти, які призводять до запалення. Серед таких продуктів - білий хліб, картопля фрі, хот-доги, газована вода.

“Пацієнти, які дотримувалися прозапальної дієти, мали на 87% вищий ризик смерті, ніж ті, хто споживав найменше прозапальної їжі”, - пише видання.

Зазначається, що це перший етап дослідження, і рекомендації щодо раціону для пацієнтів з раком ще потрібно розробляти, однак він показує вплив продуктів на виживаність. При цьому дослідники поки не впевнені, чи допоможе спеціальна дієта підвищити ефективність лікування раку.

Однак ще у 2023 році виявили, що вживання білого хліба та алкоголю пов'язане з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку. При цьому протиракові властивості мають цільнозернові продукти, а вживання клітковини допомагає знизити ризик колоректального раку.

“Як альтернатива, споживання більшої кількості темної листової зелені, овочів, горіхів, цільного зерна та джерел білка з високим вмістом омега-3 жирних кислот може допомогти боротися із запаленням. Найкориснішою може бути Середземноморська дієта”, - пише видання.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що помірні фізичні вправи можуть продовжити тривалість життя пацієнтів з раком. Швидкі прогулянки можуть знизити ризик смерті для пацієнтів з раком товстої кишки більш ніж на третину.