Ризик появи каміння у жовчному міхурі знизиться до нуля: медики шокували відкрииттям
Камені в жовчному міхурі діагностують у кожної п’ятої жінки та кожного десятого чоловіка після 50 років, але правильне харчування допомагає знизити ризик їх утворення.
Жовчнокам’яна хвороба часто протікає безсимптомно, поки не дає ускладнень. Одним із ефективних способів профілактики є правильне харчування — медики виділяють низку продуктів, здатних суттєво зменшити ризик утворення каменів у жовчному міхурі.
За статистикою, камені в жовчному міхурі виявляють у приблизно 20% жінок та 10% чоловіків віком понад 50 років. Водночас збалансований раціон допомагає підтримати нормальний склад жовчі та запобігати формуванню конкрементів.
У щоденному меню бажано зробити акцент на овочах, фруктах і продуктах, багатих на харчові волокна. Клітковина сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину — одного з чинників утворення каменів. Медики рекомендують вживати не менше 20–30 грамів клітковини на добу. Її джерелами є цільнозернові крупи, бобові культури, горіхи, а також яблука, груші, броколі та морква.
Крім того, корисними для жовчного міхура є оливкова олія та риб’ячий жир. Ці продукти стимулюють нормальне скорочення жовчного міхура та сприяють його очищенню. Ще одним цінним продуктом є овес — він не містить трансжирів і холестерину, але добре виводить токсини й нормалізує обмін речовин.
Цікаво, що науковці також рекомендують помірне вживання кави. Згідно з дослідженнями, 3–4 чашки кави на день (з кофеїном) можуть знижувати концентрацію холестерину в жовчі та сприяти її природному очищенню. Втім, важливо не перевищувати рекомендовану дозу.
З іншого боку, слід обмежити смажені страви, солодощі, рафіновані вуглеводи й продукти з високим вмістом шкідливих жирів. Надмірне їх споживання може спровокувати застій жовчі та підвищити ризик утворення каменів.
Раніше портал "Коментарі" писав, що популярна пряність, що давно використовується в кулінарії та народній медицині, — кардамон — виявилась джерелом біоактивних речовин, які можуть зміцнювати імунітет. Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Foods, екстракт із насіння кардамону здатен активувати природні захисні механізми організму проти вірусних інфекцій.