Небезпечний вірус повернувся в Україну: де ввели карантинні обмеження

Де оголосили карантин через виявлення пташиного грипу

У деяких областях України виявили птахів, хворих на пташиний грип. Вірус виявили щонайменше у трьох областях - Київській, Кіровоградській та Миколаївській, повідомляє портал “Коментарі”.

Так, у Білоцерківському районі Київської області виявили факти інфікування вірусом пташиного грипу. Хворобу виявили у лебедів.

“Прохання при виявленні падежу перелітних птахів, домашньої птиці, зміни поведінки домашньої птиці, повідомляйте лікарів ветеринарної медицини Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини", – звернулися до мешканців у пресслужбі Білоцерківської міської територіальної громади.

Спалах пташиного грипу виявили у селі Созонівка Кропивницького району Кіровоградської області. У Кропивницькій райдержадміністрації повідомили про введення карантину на території села.

У Миколаєві ввели обмежувальні заходи у зв'язку з виявленням вірусу пташиного грипу у зоопарку міста. Одним із таких заходів стала заборона продажу живої птиці на ринку “Колос” та в буферній зоні, визначеній міською владою. Містян попередили, що через вільний доступ диких перелітних та синантропних птахів існує ризик зараження свійської птиці в господарствах міста та району.

У Центрі громадського здоров'я МОЗ України повідомили про загрозу, яку несе вірус для людини. За даними лікарів, віруси пташиного грипу не завжди заражають людей. Симптоми хвороби у людини різняться залежно від того, яким специфічним підтипом вірусу була викликана інфекція. Симптоми спостерігаються від типових для звичайної вірусної інфекції (температура, кашель, біль у горлі і м'язах, різь і запалення очей), до тяжкого перебігу з розвитком атипової (вірусної) пневмонії, гострої легеневої недостатності і смерті.

Зазвичай хвороба у людей протікає в легкій формі (незначне підвищення температури та кашель) або безсимптомно. Перші симптоми захворювання проявляються через 2–4 дні, але іноді й до 7 днів після контакту із зараженою птицею.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у трьох областях України ввели карантин.