Це може “вбити” шлунок: що відомо про негативний вплив солі
Надмірне вживання солі може призвести до розвитку раку
Сіль використовують постійно у кулінарії для надання смаку стравам та зберігання продуктів. Однак надмірне вживання солі може спричинити виникнення багатьох проблем. Одним із вразливих до солі органів називають шлунок. Про захворювання, які може викликати сіль, розповідаємо детальніше.
Негативний вплив солі на шлунок
Надмірне споживання солі може спричинити запалення слизової оболонки шлунка. З часом цей стан може призвести до утворення виразок. Також ушкодження шлунка створюють сприятливе середовище для колонізації бактерії Helicobacter pylori. Їх називають одним із головних чинників розвитку гастриту та раку шлунка. Сіль також може посилювати дію канцерогенів, таких як нітрозаміни, які утворюються в солених і копчених продуктах.
Також сіль порушує бар’єрну функцію слизової оболонки шлунка. Цей стан робить слизову вразливою до хімічних ушкоджень. Така ситуація спричиняє ланцюг запальних реакцій. Вони можуть призвести до атрофічного гастриту, метаплазії та, зрештою, до злоякісних змін.
Як зменшити вплив солі на шлунок
Щоб мінімізувати негативний вплив, варто обмежити споживання солі до 5 г на день. Це приблизно 1 чайна ложка. Також варто уникати вживання оброблених продуктів, які містять “приховану” сіль. Щоб підсилити смак страви, варто віддати перевагу натуральним спеціям і травам.
Також спеціалісти радять регулярно перевіряти рівень натрію в організмі, особливо при наявності проблем з тиском або шлунком. Перевіряти наявність бактерії Helicobacter pylori варто при симптомах гастриту.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав про негативний вплив цукру на шлунок.