Вживання риби може спричинити інфаркт та інсульт: вчені виявили загрозливий зв'язок
Чому вживанні риби може викликати інфаркт чи інсульт
Прісноводна риба зазвичай вважається дієтичним та корисним продуктом, однак її вживання може призвести до несподіваної загрози.
Понад 90% популярної прісноводної риби в Південній Каліфорнії містять паразита, здатного викликати інсульти або серцеві напади у людей, які її їдять, пише видання Independent
Зазначається, що спеціалісти дослідили у 2023 році 84 риби семи різних видів. З них 93% були інфіковані паразитом Haplorchis pumilio, а деякі були носіями тисяч інших паразитів. Два з п'яти місць дали позитивні результати на другого паразита, відомого як Centrocestus formosanus, який виявився у 91% риб.
Однак навіть наявність такої великої кількості паразитів може не створити жодної загрози. Порада проста - потрібно повністю приготувати рибу, або заморозити принаймні на тиждень ту рибу, яку планується вживати у сирому вигляді.
У Всесвітній організації охорони здоров'я зауважили, що харчові трематодозні інфекції (виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять умовно-патогенні мікроби або їх токсини) можуть призводити до інвалідності чи навіть смерті.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що замінити корисний та популярний лосось можна іншими, дешевшими, аналогами, а користі від вживання такої риби навіть більше.