Вчені назвали найкориснішу для здоров'я властивість чаю

Одна чашка чаю, заварена протягом 3-5 хвилин, видаляє близько 15% свинцю з води

Любителям чаю важливо знати, що цей напій має одну особливо несподівану перевагу: крім його властивостей, що покращують обмін речовин і настрій, заварювання чаю може допомогти очистити воду. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у новому дослідженні Північно-Західного університету.

Дослідники протестували шість різних видів чаю – чорний чай, зелений чай, улун, білий, ромашковий чай та ройбуш – у пакетиках і без них, і заварило їх у воді, що містить заздалегідь виміряну кількість важких металів, таких як свинець, кадмій, мідь, цинк та хром. Ось що вони знайшли – чай видаляє важкі метали з води. Одна чашка чаю, заварена протягом 3-5 хвилин, видаляє близько 15% свинцю з води навіть при токсичних рівнях (до 10 частин на мільйон).

Дослідник також виявив, що целюлозні або паперові чайні пакетики найкраще адсорбують важкі метали, тоді як бавовняні та нейлонові пакетики майже нічого не адсорбують. Целюлозні пакетики також не виділяють мікропластик, відзначили дослідники, тому їхнє використання дає додаткові бонуси.

Оброблене листя чорного чаю має найочисніший ефект із усіх видів чаю. Ймовірно, це пов'язано з великою кількістю пір і більшою площею поверхні, зазначили дослідники, хоча розмір помелу та час заварювання мають більший вплив на очищення, ніж фактичний тип чаю.

Чим довше заварюється чайний пакетик, тим більше важких металів зрештою адсорбується.

"Будь-який чай, який заварюється довше або має більшу площу поверхні, ефективно очистить більше важких металів", - сказав провідний автор дослідження Бенджамін Шиндель.

"Якщо люди випиватимуть додаткову чашку чаю на день, згодом ми, можливо, побачимо зниження захворювань, що тісно пов'язані з впливом важких металів", - припустив Шиндель.

Читайте також на порталі "Коментарі" - цей відомий чай потрібно пити щодня, щоб жити довше.