ТОП-5 причин додати в свій раціон буряк

Дієтолог пояснила, скільки разів буряк слід вживати на тиждень

Багато хто недооцінює користь буряка, хоча цей червоний овоч може похвалитися низкою корисних властивостей. Про це пише для ТСН Світлана Фус.

По-перше, буряк корисний для серця - знижує ризик серцевих нападів, серцевої недостатності та інсульту. Пігмент бетаїн, наявний в буряку, це антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Бетаїн зберігає печінку, бере участь у метаболізмі жирів, впливає на ліпіди крові, а відповідно – зменшує ризики серцево-судинних захворювань. Знайте, що ця речовина стійка до нагрівання і зберігає свої властивості у вареному коренеплоді. Крім того, буряк містить сполуки, які перетворюються в організмі людини на оксид азоту NO - це допомагає розширювати судини і знижувати кров'яний тиск.

По-друге, буряк – зброя проти втоми. Антиоксидантні, протизапальні та судинні ефекти, що створюються компонентами буряка, можуть поліпшити розумову та когнітивну функцію. До того ж коренеплід – джерело калію, який допомагає нервам і м'язам нормально функціонувати. А саме через недостатній рівень калію виникає втома, слабкість, м'язові спазми і навіть небезпечні для життя порушення серцевого ритму.

Третя причини вживати буряк – нормалізування роботи кишківника. Завдяки високому вмісту харчових волокон овоч позитивно впливає на роботу травної системи, дає відчуття ситості, а ще допомагає посилити перистальтику кишківника і позитивно відображається на бактеріальній флорі.

Четверте, що слід знати про буряк, його корисність для вагітних. Цей овоч містить фолієву кислоту, яка необхідна всім жінкам дітородного віку і особливо вагітним. Речовина допомагає запобігти дефектам розвитку нервової трубки плода і знижує ризик передчасних пологів.

П’ята корисна властивість буряка - профілактика застуди. Флавіноїди, що є у буряках, виявляють антибактеріальну дію. Тому сік цього коренеплоду закрапують в ніс у разі нежитю або використовують для полоскання горла у разі ангіни, ларингіту і фарингіту.

Дієтолог зауважила, що не рекомендується через відносно високий вміст моно- і дисахаридів і високий глікемічний індекс вареного і печеного буряка цей овоч вживати діабетикам. Слід утриматися й тим, у кого є артрит, хвороби нирок, подагра.

Лікарка рекомендує вживати буряк 3-4 рази на тиждень а в різних стравах.

Нагадаємо, лікар пояснив, чому не можна з'їдати в день багато горіхів.