ТОП-10 хитрощів, які допоможуть дізнатися якість продукту

Перевірити якість яєць, сиру, меду, м'яса, риби або вина допоможуть нескладні лайфхаки

Навіть вибираючи перевірені магазини, не завжди можна бути впевненим на 100% в належній якості харчових продуктів. Щоб дізнатися, чи можна той чи інший продукт вам вживати, допоможуть 10 ефективних способів. Лайфхаками поділився Food in my room.

Щоб перевірити якість яєць скористайтеся таим прийомом. Яйце опустіть в склянку з водою: якщо воно ляже на дно на бік - яйце свіже, спливе тупим кінцем вгору - йому близько тижня, а "зависне" в воді тупим кінцем вгору - близько 2-3 тижнів.

Визначити якісне вершкове масло допоможе окріп: залийте їм шматочок масла - справжній продукт відразу ж розтане і розпливеться, тоді як маргарин - розпадеться на шматочки. У натурального масла є тільки два інгредієнта - незбиране молоко і вершки. Масло має бути не надто жовтим, але і не білосніжним, не кришитися, а правильна консистенція - тверда і гладка на дотик, при цьому на зрізі не повинно бути ніяких розшарувань. Пам'ятайте, що коров'яче масло зберігається не більше 10-15 діб.

"Обдурити" термін придатності сметани виробники намагаються за допомогою крохмалю. Його наявність легко виявити. Йод або люголь змішайте з невеликою порцією сметани, якщо вона посиніє - в сметані є крохмаль. А ось сметана зі вмістом стабілізатора карагенан (штучна добавка для згущення) має згустки, крупинки і грудки.

Якість молока також можна перевірити в домашніх умовах. Додайте в молоко кілька крапель розчину йоду - якщо воно забарвиться в синій колір, в ньому є крохмаль (їм виробники намагаються надати молоку густоти). Розбавлене водою молоко дізнайтеся так: розбавте одну частину молока в двох частинах спирту і збовтайте суміш протягом однієї хвилини. Після вилийте суміш на блюдце: відразу побачите пластівці - молоко якісне, а якщо вони з'являться через паузу - розбавлене.

Виявити крохмаль в сирі можна простим чином: капніть трохи йоду на шматочок сиру - неякісний продукт посиніє, натуральний - придбає рудий колір.

У мед нерідко додають крейду, щоб збільшити обсяг продукту. Виявити непотрібний інгредієнт допоможе оцтова кислота: розчиніть мед у воді і додайте трохи оцтової кислоти, якщо виникнуть піна і шипіння - продукт неякісний. А якщо ви наллєте трохи меду на папір, після чого він розтечеться і утворить навколо великий мокрий слід - значить в меді є вода.

Вибрати свіжу рибу та ще задача. Пам'ятайте. що незамутнені очі однорідного кольору, ціла, неушкоджена луска і червонуваті зябра - ознаки свіжого продукту. М'ясо повинно бути рожевим, а не коричневим. А якщо опустити свіжу рибу в таз з водою - вона при зануренні потоне.

На свіжому і якісному м'ясі не буде ніякої сторонньої рідини, крові або слизу. Шматки - рівні і пружні, колір - яскраво-червоний, м'ясний сік - прозорий. А пухке, неприродно рожеве м'ясо, ймовірно, "дитя" стимуляторів росту. Свіже м'ясо щільне і зі злегка зволоженою поверхнею, а неякісне - мокре або липке, при цьому виділяє мутний сік. Так, натисніть пальцем на м'ясний розріз: западина на свіжому м'ясі швидко зникне, а на неякісному - не буде вирівнюватися.

Якісні цукати виявить наступний виверт. Опустіть цукати в теплу воду: якщо вони стали безбарвними або злегка розчинилися у воді - фрукти замінили желатином і барвниками.

А от вино на справжність визначить звичайна харчова сода. Чайну ложку червоного вина влийте в миску з невеликою кількістю соди. Якщо напій потемніє або посіріє - вино можна вживати, а ось неякісний напій залишиться такого ж кольору. Також пам'ятайте, що у хорошого вина завжди є осад - так званий винний камінь, який після збовтування осідає на дно. А ось пересохла, що протікає або має затхлий запах пробка - ознака підробки.

Раніше ми розповіли, від яких продуктів влітку краще відмовитися.