Що станеться, якщо з'їсти їжу, яка впала на підлогу

Важливо розуміти, навіть якщо підлога виглядає чистою, на ній можуть бути: бактерії, залишки бруду з вулиці, мікроорганізми від домашніх тварин чи взуття

Багатьом відомо "правило 5 секунд", за яким їжу можна безпечно з'їсти, якщо підняти її з підлоги протягом кількох секунд. Однак мікроби передаються майже миттєво, і ризик зараження залежить не лише від часу, а й від типу їжі та поверхні.

Як тільки їжа стосується статі, на неї можуть перейти бактерії, віруси чи грибки. Навіть за частки секунди можливе зараження патогенами.

При цьому важливо знати, що волога або жирна їжа (м'ясо, фрукти, вареники) зазвичай збирає більше бактерій. Тоді як суха їжа (печиво, чіпси, горіхи) при падінні збирає менше бактерій, але ризик все одно існує.

При падінні на кахель та лінолеум відбувається швидка передача мікробів. Килим призводить до меншої передачі відразу, адже більше бактерій у глибині.

Дерево може мати мікротріщини, де живуть бактерії, тому при падінні їжу варто викидати.

Якщо в людини ослаблений імунітет, хронічні хвороби, вагітність, то ризик вживання їжі серйозний. Маленькі діти та люди похилого віку – також потрапляють до групи ризику.

Важливо розуміти, навіть якщо підлога виглядає чистою, на ній можуть бути: бактерії (наприклад, сальмонела, ешерихія коли), залишки бруду з вулиці, мікроорганізми від домашніх тварин чи взуття.

Щодо миття підлоги, то це не повністю його дезінфікує. Навіть, якщо ваша підлога бездоганно чиста, то це не означає, що на ній немає мікробів. На ньому є багато місць, де можуть розмножуватися бактерії, навіть якщо ви регулярно миєте підлогу.

Те, як довго патоген фактично протримається на вашій підлозі, буде залежати від різних факторів, включаючи тип підлоги та її мокротиння, а також температуру та вологість.

Тому, якщо ваша їжа впала на підлогу, її краще викинути, щоб захистити організм від мікробів.

Читайте також на порталі "Коментарі" - ТОП-5 способів, як полегшити біль у шлунку без ліків.