Що насправді приховує банан: про ці вражаючі властивості фрукта знають одиниці

Банани сприяють відновленню електролітного балансу, підвищують енергію та покращують роботу кишківника.

Банани багаті на вітаміни, калій та інші необхідні мінерали, які підтримують життєво важливі процеси в організмі. Крім того, вони є відмінним джерелом вуглеводів, що забезпечують енергію для щоденних активностей. Про переваги цього популярного фрукта повідомляє eVnExpress.

Підтримка серцево-судинної системи

Калій у бананах допомагає нервовим клітинам передавати сигнали, що забезпечує регулярне серцебиття та нормальну роботу м’язів. Продукти з високим вмістом калію можуть знижувати ризик атеросклерозу та підвищеного тиску. Людям із проблемами нирок слід проконсультуватися з лікарем, адже надлишок калію може створювати додаткове навантаження на нирки.

Покращення травлення

Банани містять пектин, який уповільнює перетравлення вуглеводів, а також пробіотики та пребіотики, що підтримують здорову мікрофлору кишківника. Фруктоолігосахариди (ФОС) у бананах не повністю засвоюються організмом і стимулюють ріст корисних бактерій у товстому кишківнику.

Контроль ваги

Продукти з низьким або середнім глікемічним індексом та високим вмістом клітковини, як банани, можуть сприяти схудненню. Один середній стиглий банан містить близько 3 г клітковини, що становить приблизно 10% добової норми. Розчинна клітковина допомагає регулювати холестерин, кров’яний тиск і знижує запалення.

Відновлення після фізичних навантажень

Банани забезпечують організм вуглеводами, які допомагають відновлювати глікоген та підвищують засвоєння білка. Калій сприяє балансуванню електролітів і зменшенню м’язових судом, а антиоксиданти зменшують запальні процеси.

Покращення настрою та когнітивних функцій

Банани містять триптофан, який перетворюється на серотонін, покращуючи настрій і якість сну. Інші сполуки фрукта можуть знижувати ризик когнітивного зниження та проблем із пам’яттю.

Попередження: людям з діабетом варто обмежувати вживання дуже стиглих бананів і контролювати рівень цукру в крові. Також можливі алергічні реакції: кропив’янка, свербіж, набряки чи м’язові спазми.

Портал "Коментарі" раніше писав, що надмірне споживання ромашкового чаю може призвести до різних проблем, особливо у людей, які приймають певні медикаменти.