Що буде з організмом, якщо весь день їсти тільки кавун
Несподівані наслідки для організму, якщо весь день їсти тільки кавун
У літню спеку не хочеться важкої їжі - дехто обирає основним раціоном овочі та фрукти. Цікава ідея - цілий день харчуватися виключно кавуном. Однак спеціалісти застерігають: попри те, що кавун на 92% складається з води, багатий на вітаміни A, C, антиоксиданти та електроліти, його надмірне споживання може мати несподівані наслідки для здоров’я.
Кавун має високий глікемічний індекс (74–80), що сприяє швидкому підвищенню рівня цукру в крові. Лікарі застерігають, надмірне споживання кавуна може призвести до стрибків глюкози, особливо у людей із діабетом або інсулінорезистентністю.
Велика кількість фруктози може спричинити проблеми з травленням. У людей із синдромом подразненого кишківника або непереносимістю фруктози можуть виникнути здуття, діарея, спазми та дискомфорт.
Небезпечний також і надлишок калію. У 100 г кавуна міститься близько 170 мг калію. Цей мінерал важливий для серця та м’язів, однак його надлишок може спричинити гіперкаліємію. Це порушує серцевий ритм, викликає слабкість і навіть параліч. Особливо важливо контролювати споживання калію людям з хворобами нирок або серця.
Надмірна кількість кавуна може навіть змінити колір шкіри. Велика кількість лікопіна у кавуні може призвести до тимчасової зміни кольору шкіри на помаранчевий.
Також кавун містить тирамін - амінокислоту, яка може провокувати мігрені.
Не варто забувати про алергічні реакції, хоча вони трапляються рідко.
До того ж вживання протягом усього дня тільки кавуна може призвести до дефіциту білків, жирів, вітамінів групи B та інших важливих нутрієнтів. Такий раціон незбалансований і може спричинити втрату м’язової маси, електролітний дисбаланс, зниження енергії, погіршення настрою та головний біль.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, скільки кавуна можна їсти.