Продукти, від яких можна заразитися сальмонельозом

Лікар-інфекціоніст Олена Шарова розповіла, від яких продуктів можна заразитися сальмонельозом

Людина заражається на сальмонельоз, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження. Яких саме?

Лікар-інфекціоніст Олена Шарова розповіли, що сальмонельоз - досить підступна інфекція, вона розмножується в продуктах, не змінюючи ні їх зовнішній вигляд, ні смакові якості. Якщо людина з'їла заражений продукт, то досить 6-12 годин, щоб у неї піднялася температура, з'явилася втома, млявість, нудота, блювота й інші порушення шлунково-кишкового тракту. Тому, щоб захистити себе від подібних проблем, експерт радить уважніше ставитися до продуктів, які ви купуєте в супермаркеті або на ринку.

М'ясо

М'ясо птиці хоч і смачне, корисне і дієтичне, але може стати причиною зараження захворюванням. Так що при приготуванні страви з куркою переконайтеся в тому, що вона добре просмажене, особливо поруч з кісточками. Але не тільки курки носій шкідливої бактерії, а ще й свинина, яловичина і баранина.

Молоко і молочні продукти

Не купуйте у бабусь на ринку парне молоко, думаючи, що воно найкорисніше. А якщо так зробили, то обов'язково прокип'ятіть. Експерти не рекомендують вживати сирий, термічно необроблений напій. Також з обережністю потрібно ставитися до сметани та домашньому сиру.

Яйця

Любите гоголь-моголь або п'єте сирі яйця "для голосу"? Знайте, що бактерії Salmonella, які оселилися на поверхні яйця, вже протягом 5 годин можуть проникнути через шкаралупу всередину, і тоді того, хто з'їв такий продукт, буде зовсім не до пісень. Тому, яйця потрібно ретельно варити або смажити, щоб жовток і білок не були рідкими.

Риба

Бактерія Salmonella стійка до соління і копчення, так що від такої рибки краще відмовитися. Віддайте перевагу тільки термічно обробленій. Та й свіжу купуйте тільки в перевірених точках.

Сирі овочі та фрукти

Попри те, що овочі та фрукти є справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів, вони також можуть стати причиною зараження сальмонельозом. Тому перед вживанням ретельно їх мийте під проточною водою, навіть якщо вони вирощені у вас на грядці.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти можуть викликати незвичайні побічні ефекти.