П'ять продуктів із високим вмістом клітковини
Клітковина - важливий складник повноцінного раціону
Важливу роль у нашому раціоні відіграє клітковина - складний вуглевод, який очищує і покращує роботу кишківника, нормалізує вагу і знижує рівень "поганого" холестерину в крові. У яких продуктах вона міститься?
Груші
Ці фрукти багаті на клітковину, вітаміни А, В1, В2, С, Е, а також цинк, залізо, кальцій, магній та інші мікроелементи. Дієтологи рекомендують вживати груші не лише тому, що вони допомагають нормалізувати травлення, але і тому, що ці фрукти покращують еластичність судин, борються з інфекціями, зміцнюють імунітет.
Фісташки
Клітковини у фісташках набагато більше, ніж в інших горіхах. Вона стимулює роботу кишківника, здатна очищати організм від шлаків і токсинів. Фісташки можна вживати окремо або ж додавати у кашу, йогурт, випічку чи соуси.
Артишоки
Цей продукт насамперед славиться низьким вмістом калорій і жиру одночасно з високим вмістом клітковини. У 100 грамах артишоку міститься близько третьої частини добової норми клітковини для дорослої людини.
Сочевиця
Дієтологи кажуть, що в одній чашці чечевичного супу міститься 15 грамів клітковини. Це у 15 разів більше, ніж у курячому бульйоні з локшиною. Сочевиця також багата на кальцій, калій, фосфор, залізо та інші цінні речовини.
Злаки
Тарілка злаків, розбавлених шматочками фруктів, - прекрасна можливість "з'їсти" вранці 14 грамів клітковини. Наприклад, блюдце вівсяної каші на чверть покриває добову потребу людини в клітковині. Крохмаль, який міститься у вівсі, повільно перетравлюється і засвоюється, забезпечуючи відчуття ситості протягом тривалого часу.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти підвищують рівень IQ.