Лікарі розповіли, які супи можуть викликати камені в нирках

Лікар-нефролог Анна Коробкіна розповіла, чим загрожує надмірна любов до наваристих рибних або м'ясних супів

Багато факторів впливають на здоров'я нирок, наприклад, спадковість, нестача вітамінів, а також харчування. Лікар-нефролог Анна Коробкіна розповіла, чому деякі супи можуть привести до утворення каменів в нирках.

Спеціаліст зазначила, що слід обмежити в раціоні занадто наваристі рибні та м'ясні бульйони, тому що вони шкодять здоров'ю. У їх складі міститься велика кількість пуринів - органічних сполук, які призводять до утворення каменів в нирках.

Крім того, спровокувати їх появу може викликати й неконтрольоване поїдання іншої їжі. Йдеться про ковбаси та сосиски, а також шпинат й щавель. Медик пояснила це тим, що для нирок шкідлива сіль щавлевої кислоти, глутамат натрію і всілякі підсилювачі смаку.

А для того, щоб знизити ризик каменеутворення, медики рекомендують вживати чай, каву і журавлинний сік. Також потрібно дотримуватися середземноморської дієти, яка містить в собі багато свіжих овочів, риби, оливкової олії, морепродуктів.

Нагадаємо, що дослідники віднесли курячий суп з локшиною в список продуктів, які можуть нашкодити травленню. Страва негативно позначається на роботі травної системи, тому що порушує баланс мікрофлори кишківника через високий вміст натрію. А при збільшенні споживання солі ризик ожиріння зростає на 25%.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що нутриціолог Ольга Деккер порадила частіше збагачувати свій раціон сочевичним супом, тому що в ньому багато тваринного білка. А ще сочевиця входить в список суперфудів, тому що містить в складі багато вітамінів, мінералів і натуральних антиоксидантів.