Картопля фрі несе страшну небезпеку: вражаючі результати дослідження

Фахівці рекомендують переглянути раціон, щоб запобігти можливим ризикам для здоров’я.

Гарвардські науковці провели масштабне дослідження, вивчивши харчові звички понад 200 тисяч людей, і встановили, що один із найулюбленіших продуктів у світі — картопля фрі — за частого споживання значно підвищує ризик розвитку діабету. Про результати дослідження повідомило видання The Guardian з посиланням на British Medical Journal.

Згідно з аналізом, вживання картоплі фрі три рази на тиждень збільшує ймовірність виникнення діабету 2 типу на 20%, а п’ятиразове споживання — вже на 27%. Дослідження очолив Сеєд Мохаммад Мусаві з Гарвардського університету, який разом з колегами опрацював медичні дані понад 205 тисяч американських працівників системи охорони здоров’я, зібрані в період із 1984 до 2021 року. Опитування щодо харчових звичок проводилися кожні чотири роки.

Дослідники дійшли висновку, що не сама картопля шкодить здоров’ю, а саме метод її приготування. Наприклад, запечена, варена або пюреподібна картопля збільшує ризик діабету лише на 5% при такій самій частоті вживання. Найкращою альтернативою, за даними вчених, є заміна картоплі цільнозерновими продуктами — це може знизити ризик на 8%. Якщо ж виключити саме картоплю фрі — ризик зменшується на 19%.

Дієтологиня Кавтер Хашем із Лондонського університету імені королеви Марії підкреслила, що картопля може бути частиною збалансованого харчування, якщо готувати її без надлишку жиру й солі. Картопля фрі містить багато жиру, солі та калорій, що сприяє набору ваги й розвитку діабету 2 типу, зауважила вона.

Як вже писали "Коментарі", продукти, які ми вважаємо звичними для сніданку, можуть приховувати в собі серйозні ризики для здоров’я. Якщо бекон і сосиски вже давно мають репутацію потенційно небезпечних через зв’язок із серцево-судинними хворобами та онкологією, то тепер під пильну увагу потрапили й солодкі пластівці — здавалося б, безпечний і популярний вибір для ранкового прийому їжі.