Кабачки можуть бути смертельно отруйними: як розпізнати небезпечні плоди

Кабачки можуть містити смертельний токсин, який може вбити людину.

Кабачки надзвичайно популярний овоч влітку. Їх відносно легко вирощувати та можна приготувати велику кількість страв. Однак мало хто знає, що в окремих випадках кабачки можуть спричинити неприємне отруєння, а у деяких випадках навіть призвести до смерті. Навіть вирощені власноруч кабачки можуть бути смертельно небезпечними через отруйну речовину - кукурбітацин.

Гіркий кабачок може бути отруйним

Кабачок вважається одним із найуніверсальніших овочів літа. Він підходить для супів, млинців, рагу та навіть десертів. Проте, як і його "родичі" гарбузи та огірки, у певних умовах він може накопичувати природний токсин кукурбітацин.

Ця речовина частина захисного механізму рослини від комах та хвороб. Вона не руйнується під час смаження, варіння чи запікання, і навіть найвишуканіші спеції не зможуть приховати її гіркоту.

"Кукурбітацини - це тетрациклічні терпени, похідні кукурбітану. На сьогодні виділено 20 сполук майже з 1000 рослин, усі речовини хімічно стійкі, при термічній обробці не руйнуються. За механізмом дії кукурбітацини нагадують дію соланіну картоплі. Як соланін - це відповідь на пошкодження бульб картоплі, так і кукурбітацин - це відповідь кабачка на будь-який шоковий вплив", - говорить хімік Сергій Бесараб.

Як розпізнати отруйний кабачок

Є простий спосіб перевірки отруйного кабачка - надкусити сирий шматочок. Якщо смак помітно гіркий, то краще викиньте плід. Найчастіше небезпечні кабачки трапляються серед перестиглих плодів, у рослин, вирощених із власного насіння, а також у врожаї після стресових умов, зокрема через посуху та різкі температурні зміни.

Перші ознаки отруєння кабачком через кукурбітацини з’являються вже через кілька годин. Типовими симптомами може бути сильна діарея, блювання, спазми в животі та загальна слабкість.

"При потраплянні таких тетратерпенів у кишківник і порушення подвійного ліпідного шару мембрани епітеліальних клітин у кров починають надходити макромолекули всього завгодно, посилюючи інтоксикацію. Практично руйнується один із основних клітинних захисних бар'єрів організму", - говорить науковець.

У тяжких випадках можливе ураження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Один із відомих смертельних випадків стався у Німеччині у 2014 році, коли пенсіонер помер після вживання страви з отруйних кабачків.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про овоч, який був хітом у 90-х. Зараз про нього всі забули в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, що буде, якщо їсти кабачки щодня.