Їсти хліб і не мати проблем з рівнем цукру: такого відкриття медиків ще не було
Не потрібно повністю відмовлятися від хліба, краще обирати його більш корисні варіанти
Зазвичай, хліб є одним із перших продуктів, які люди виключають зі свого меню, коли починають стежити за рівнем цукру в крові. Однак важливо враховувати тип хліба, метод його приготування та те, з чим ви його їсте, пише Very Well Health.
Журнал поділився інформацією про 7 видів хліба, які допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові:
Хліб з пророщеного зерна
Цей хліб виготовляється з цільного зерна, яке почало проростати, завдяки чому частина крохмалю розщеплюється на легше засвоювані сполуки. Процес пророщування зазвичай призводить до нижчого глікемічного індексу порівняно з білим хлібом або звичайним цільнозерновим. Такий хліб містить більше клітковини, білка, а також вітамінів і мінералів, що уповільнюють травлення. Деякі дослідження показують, що він має протидіабетичні властивості.
Пшеничний або цільнозерновий хліб
Оптимальним для підтримки рівня цукру в крові є 100% цільнозерновий хліб, що виготовлений з цілих або мінімально оброблених зерен — таких як овес, ячмінь або пшениця. Вони довше перетравлюються, що забезпечує поступове вивільнення глюкози в кров.
Хліб на заквасці
Справжній хліб на заквасці проходить процес ферментації, в якому беруть участь природні бактерії та дикі дріжджі. Це сприяє розщепленню деяких вуглеводів і може покращити чутливість до інсуліну. Дослідження показують, що хліб на заквасці викликає менший підйом рівня цукру в крові, ніж звичайний білий хліб.
Житній хліб
Житній хліб є більш щільним і містить більше розчинної клітковини, ніж пшеничний. Це допомагає уповільнити процес травлення та підсилити відчуття ситості. Крім того, сполуки в житі можуть покращувати реакцію інсуліну після їжі. Рекомендується вибирати хліб з 100% жита або темний житній, оскільки у світлому житньому може міститися рафіноване борошно.
Як вже писали "Коментарі", деякі популярні фрукти, хоча і мають безліч корисних властивостей, можуть негативно впливати на здоров’я печінки при надмірному споживанні. Це варто враховувати, особливо тим, хто має проблеми з органом або схильний до ризику розвитку захворювань печінки.