Цим категоріям людей назавжди варто забути про вживання дині: що відомо
Попри свою ароматність, солодкість і здатність втамовувати спрагу, диня підходить не всім і може бути шкідливою для окремих людей.
Диня — смачний, ароматний і соковитий символ літа, який
чудово освіжає у спекотні дні. Але, незважаючи на численні корисні властивості,
цей плід підходить не кожному. Деяким людям краще взагалі уникати її вживання,
адже вона може не лише викликати дискомфорт, а й погіршити стан здоров’я.
Розповімо про три групи людей, яким диня протипоказана з медичних причин.
Особи з цукровим діабетом
Попри те, що диня містить природні цукри, її глікемічний індекс досить високий — близько 65. Це означає, що після її споживання рівень цукру в крові може стрімко піднятися. Для людей із діабетом 1-го чи 2-го типу це може бути загрозливо. Особливо ризикованим є вживання дині у великих кількостях або в поєднанні з іншими вуглеводами. Медики рекомендують або зовсім відмовитися від дині, або споживати її лише в мінімальних порціях під наглядом лікаря.
Люди з хворобами шлунково-кишкового тракту
Диня може провокувати процеси бродіння в шлунку, що викликає здуття, біль, метеоризм або розлади травлення. Пацієнтам із гастритом, панкреатитом, колітом, СРК (синдромом подразненого кишечника) або виразкою краще утриматися від цього фрукта. Особливо шкідливим є поєднання дині з молочними продуктами, алкоголем чи жирною їжею — це ускладнює перетравлення та підвищує ризик загострення хронічних недуг.
Вагітні жінки на пізніх термінах
Хоча на початку вагітності диня може бути корисною завдяки вмісту фолієвої кислоти, на третьому триместрі її споживання краще обмежити. Вона може спричинити набряки, спровокувати гестаційний діабет і викликати надмірне газоутворення. Крім того, ослаблений імунітет вагітних робить їх більш вразливими до інфекцій, особливо у разі споживання недоброякісного або несвіжого продукту.
Як вже писав портал "Коментарі", у матеріалі британського видання Express йдеться про те, що зміна звичного графіка прийомів їжі може суттєво покращити здоров’я та навіть подовжити тривалість життя. Зокрема, мова йде про популярний нині режим харчування — інтервальне голодування, який, за словами фахівців, знижує ризик розвитку таких серйозних хвороб, як діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання.