Чим небезпечні трансжири і в яких продуктах їх багато

Лікар-нутриціолог Анна Грін розповіла, що таке трансжири і в яких продуктах їх міститься найбільше

Для нормальної роботи організму необхідні корисні жири, але проблема полягає в тому, що раціон більшості людей містить занадто багато трансжирів. Що це і в яких продуктах вони містяться?

Лікар-нутриціолог Анна Грін на своїй сторінці в Instagram зазначила, що це "неправильні жири", які бувають двох видів:

- виробляються природним шляхом в шлунково-кишковому тракті травоїдних жуйних тварин (корів, овець, кіз). Тому їх м'ясо, молоко, масло, сир, сметана і т. д. містять трансізомери жирних кислот (трансжири).

- штучні - утворюються з рослинних олій в результаті промислового процесу гідрогенізації. І також частково в процесі рафінації (дезодорації) рослинних олій.

За словами експерта, трансжири містяться в 40-50% всіх продуктів, які ми купуємо, це:

- маргарин і спред: лідери за кількістю трансжирів - містять до 50%;

- вершкове масло жирністю менш як 82%;

- весь фастфуд (тому що він готується з використанням трансжирів і смажиться на рослинній олії, яка також їх утворює);

- напівфабрикати: пельмені, заморожена піца, тісто, котлети, нагетси й т. д;

- випічка і кондитерка: пиріжки, пончики, печиво, слойки, торти, цукерки, шоколад, тістечка, пряники, круасани, морозиво і т. д;

- снеки: чипси, крекери, попкорн;

- соуси, майонези;

- перероблене м'ясо: ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, копчене м'ясо, м'ясні консерви;


Нагадаємо, американські дослідники виявили токсичні інгредієнти, які містяться в фаст-фуді.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що відбувається з організмом після вживання фаст-фуду.