Чи можна їсти гостру їжу: що насправді відбувається з організмом
Пекучі соуси та перці чилі давно стали невід'ємною частиною багатьох кулінарних рецептів
Деякі не уявляють життя без пікантного смаку, інші уникають гострого. Але, поки людина не має проблем зі здоров'ям, не кожен із нас замислюється, а як впливає така їжа на організм людини.
Дієтолог Аманда Сауседа розповіла, що компонент перцю чилі, що викликає тепло, називається капсаїцином. Коли ви їсте чилі, капсаїцин пов'язує та активує особливі больові рецептори у роті та у всьому травному тракті.
Біль, що він викликає, передається мозку як відчуття печіння чи підвищення температури, що змушує мозок посилати тілу сигнал необхідність охолонути. Може з'явитися потовиділення або кровоносні судини розширяться і направлятимуть тепло виходити з тіла через шкіру, що викликає почервоніння на шкірі. Очі, що сльозяться, нежить або надлишок слини також є типовою реакцією на капсаїцин, тому що організм може сприймати його як подразник, який необхідно вимити.
Гостра їжа має антиоксидантні властивості. Вільні радикали - це сполуки, що утворюються в результаті природних процесів в організмі, а також факторів довкілля, таких як алкоголь, забруднене повітря та куріння. Надлишок вільних радикалів в організмі може призвести до пошкодження клітин та ДНК, а згодом може призвести до хронічних захворювань. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали в тілі, а капсаїцин у гострій їжі може діяти як антиоксидант.
Гострий перець також є джерелом вітаміну С – потужного антиоксиданту.
Дослідження показують, що капсаїцин може впливати на мікробіом кишечнику. Капсаїцин може збільшити кількість корисних бактерій та зменшити шкідливі в нижній частині шлунково-кишкового тракту.
Але, звичайно, є й недоліки гострої їжі. Вона викликає печію та кислотний рефлюкс. Гостра їжа - це один із продуктів, яких слід уникати, якщо ви схильні до печії або кислотного рефлюксу. Гостра їжа дратує стравохід, коли вона спускається у шлунок, а також змушує нижній сфінктер стравоходу розслаблятися.
Також гостра їжа може призвести до проблем із ШКТ. Капсаїцин подразнює тканини шлунково-кишкового тракту (ЖКТ), тому організм може сприймати його як загрозу. У відповідь м'язові стінки кишечника посилюють скорочення, щоб перемістити їжу з капсаїцином через шлунково-кишковий тракт, щоб позбутися його. Ось чому багатьом доводиться бігти у ванну, коли вони їдять гостру їжу. Це ознака того, що ви з'їли більше чілі, ніж може витримати тіло.
Читайте також на порталі "Коментарі" - чому після обіду хочеться солодкого: про що сигналізує організм.