Цей жир даремно недооцінюють: сьогодні цей продукт серед найкорисніших
Смалець більше не асоціюють із сільською кухнею
Мало хто знає, що тваринний жир є дуже корисним для всього організму.
Експерти підкреслюють його унікальний харчовий профіль, вказуючи на високий вміст вітамінів групи В, мінералів та корисних мононенасичених жирів, таких як олеїнова кислота - та сама кислота, що міститься в оливковій олії, яка вважається союзником здоров'я серця.
Донедавна смалець вважався символом нездорового харчування, але тепер він дивує вчених та дієтологів усього світу.
Продукт, який багато хто пов'язує із сільською кухнею, був визнаний експертами. У престижному рейтингу BBC Future смалець посів 8 місце серед найкорисніших продуктів.
Продукт все частіше з'являється в меню тих, хто дотримується кетогенної або палеодієти.
Смалець є переважно джерелом мононенасичених жирних кислот, які становлять 45% його вмісту. Найважливішою з них є олеїнова кислота, також відома з оливкової олії, яка позитивно впливає на здоров'я серця. Крім того, смалець містить вітаміни A, D, E та K, а також антиоксиданти. Він також має протизапальні властивості, що може сприяти здоров'ю серцево-судинної системи.
Крім того, смалець має переваги на кухні. Його висока температура димлення робить його ідеальним для смаження та запікання, тоді як масло швидко згоряє, втрачаючи свою харчову цінність та утворюючи шкідливі речовини.
Хоча насичені жири в смальці можуть викликати занепокоєння, дієтологи запевняють: помірне споживання цього тваринного жиру не повинно становити ризику для здоров'я, якщо його вводити до раціону з обережністю.
Якість смальцю має вирішальне значення – експерти відзначають, що м'ясо свиней вільного вигулу має сприятливіший харчовий профіль, включаючи вищий рівень вітаміну D, необхідного для здоров'я кісток.
Читайте також на порталі "Коментарі" - вся правда про жир: чому велика кількість жирної їжі може вбити.