Ароматна, соковита і небезпечна: які ускладнення спричиняє диня

ТОП проблем, які можуть виникнути від вживання дині

Диня добре освіжає у спеку, має чимало корисних властивостей. Однак вживання цих солодких плодів може призвести до небажаних ефектів та ускладнень. Особливо ризики посилюються через недотримання певних умов.

Харчові інфекції називають однією з поширених небезпек. Дині ростуть на землі, а їхня шкірка легко накопичує патогени, такі як Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes. Бруд зі шкірки може потрапити на м'якоть під час нарізання. Особливо така ситуація може трапитися з динями із нерівною або "сітчастою" поверхнею. Це ускладнює її якісне очищення або миття. Мікроорганізми під час нарізання можуть швидко розмножуватися в умовах кімнатної температури.

Алергію називають не менш важливою проблемою. Деякі люди, особливо ті, хто має сенсибілізацію до певних пилків (наприклад, амброзії чи дерев), можуть також реагувати на дині. Дослідження довели, що у пацієнтів з алергією на диню дуже часто спостерігається одночасна алергія на пилок, а також на латекс (до 23 %).

При надмірному споживанні дині можливі розлади травлення. Дині, як і інші високовологі фрукти містять цукор і воду, що може призвести до здуття. Можливе виникнення метеоризму або діареї через високий вміст FODMAP (фруктози, поліолів). Особливо ці проблеми можуть виникати у людей із синдромом подразненого кишківника (СПК) або чутливістю до фруктози.

Менш досліджені, однак зафіксовані випадки погіршення рефлюксних симптомів та взаємодії з певними медикаментами, наприклад антикоагулянтами, що підвищує ризик кровотечі. Однак ці аспекти потребують подальшої перевірки.

Щоб зменшити ризики спеціалісти рекомендують:

  • ретельно мити диню під проточною водою. Для якісного очищення варто використовувати щітку - це допоможе зняти бруд і бактерії зі шкірки,

  • при нарізанні краще використовувати чистий ніж та обробну дошку, стежити, щоб не було перехресного забруднення,

  • зберігати нарізану диню у холодильнику (близько 4°C), не залишати при кімнатній температурі більше ніж на 2 години,

  • людям з алергіями, чутливістю до фруктів, або медичними станами (діарея, СПК, діабет, кровотечі) варто обмежити порції.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які фрукти та ягоди обов'язково вживати влітку.