Пробіотики: бактерії-друзі

Широко прийняте визначення пробіотиків звучить як: «живі мікроорганізми, які при введенні в адекватних кількостях, приносять користь здоров'ю». І є докази того, що пробіотики можуть грати певну роль в поліпшенні кольок, екземи та кишкових проблем. Але чи можуть вони дійсно зробити людину здоровою?


Пробіотики стимулюють ріст і життєдіяльність товстого кишечника. Вони постачають поживні речовини для живих бактерій і підвищують їх здатність виживати і жити в кишківнику. Але є зовнішні сили, які можуть порушити баланс. Антибіотики, наприклад, можуть вбити як погані, так і хороші бактерії, що призводить до шлунково-кишкових розладів.

Деякі дослідження показали, що вживання пробіотиків через харчові продукти або добавки можуть позитивно вплинути на баланс флори організму і на його здоров'я.

Дві з найбільш поширених категорій корисних бактерій, які природним чином відбуваються в нашому організмі, називаються Lactobacillus і Bifidobacterium - їх, як правило, виробники використовують у своїх продуктах. Але в цей час недостатньо досліджень, які показують, що харчові продукти насправді надають запропоновані ними переваги.

Важливо відзначити, що боротьба з інфекцією ефектом пробіотиків носить лише тимчасовий характер. Це відбувається тому, що пробіотики не накопичуються в шлунково-кишковій системі людини. Після того, як ви припините приймати будь-який пробіотик (в продуктах, або в лікарській формі), він зникає зі шлунково-кишкового тракту і рівень мікрофлори повертається до того, що був раніше.

Що шукати на продуктових полицях?

Галас навколо пробіотиків, викликаний маркетингом, істотно випереджає науку. Але вже достеменно відомо, що кращими джерелами корисних бактерій є молочні продукти, такі як йогурт, кефір, а також витримані сири, такі як чедер і гауда. Ці продукти також містять важливі живильні речовини - білок, кальцій, а в деяких випадках і вітамін D.