Лікар розповіла, чим небезпечний дефіцит заліза в організмі

Лікар-нутриціолог Анна Ковальчук розповіла про важливість заліза в організмі і чим загрожує для здоров'я його дефіцит

Залізо - незамінний для людини мікроелемент, головна функція якого транспорт кисню до тканин, органів, систем організму. У нормі вміст заліза в організмі людини становить 3-5 грамів.

Лікар-нутриціолог Анна Ковальчук на своїй сторінці в Instagram розповіла, до чого ж може привести недолік цього мікроелемента.

Спеціаліст зазначила, що в найбільших кількостях мікроелементу потребують діти, вагітні та жінки, люди похилого віку, спортсмени, особи, які страждають на рясні хронічні кровотечі. Гемовое залізо міститься в продуктах тваринного походження, негемове - в рослинній їжі.

Дефіцит заліза в організмі позначається на загальному стані, проявляється надмірною втомлюваністю і веде до розвитку залізодефіцитної анемії. Відновити нормальний рівень заліза в організмі тільки за рахунок продуктів харчування неможливо. При залізодефіцитної анемії показано застосування залізовмісних препаратів, в комплексі з харчуванням. При цьому важливо пити ці препарати між прийомами їжі, щоб не блокувати всмоктуваність заліза. Однак навіть при відсутності анемії дефіцит заліза призводить до загострення хронічних захворювань і зниження працездатності.

Відзначається, що найбільш залізовмісними продуктами є молюски, м'ясні субпродукти, червоне м'ясо, шпинат, чорний шоколад, кешью, квасоля, гречка, киноа, гранат.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що до 30-40% жителів Європи, в тому числі України, мають прихований дефіцит заліза. Іншими словами, у кожної третьої жінки цілком може бути така проблема. Чим вона загрожує?