У США попередили, що вакцини проти Covid-19 можуть бути неефективними для деяких людей

У групі ризику - особи зі зниженим імунітетом, які попри вакцинацію тепер змушені застосовувати ті ж заходи захисту, що й під час карантину

У п'ятницю, 16 липня, Центри США з контролю і профілактики захворювань (CDC) попередили людей з ослабленим імунітетом, що вакцина від Covid-19, можливо, не була ефективною для них, і закликали вжити таких же заходів обережності, як наче вони не були б вакциновані. Тобто щеплення від коронавірусу для осіб зі зниженим імунітетом просто було визнане неефективним.

"Людей з ослабленим імунітетом слід проінформувати про можливість зниження імунної відповіді на вакцини від Covid-19 і про дотримання поточних профілактичних заходів (в тому числі носіння маски, знаходження на відстані 6 футів від інших людей, а також уникання їх скупчення та інших людей в погано вентильованих приміщеннях), щоб захистити себе від Covid-19, поки їх лікуючий лікар не порадить інше", - йдеться на сайті CDC, передає мережа новин CNN.

CDC не зайшов так далеко, щоб порадити мільйонам людей з ослабленим імунітетом в США зробити додаткове щеплення вакцини від коронавірусу, зазначивши, що безпека, ефективність і користь додаткових доз вакцини від Covid-19 для осіб з ослабленим імунітетом продовжує оцінюватися. Федеральний чиновник повідомив CNN, що "CDC вивчає дослідження, що триває, яке розглядає можливість того, що людям з ослабленим імунітетом може допомогти додаткова доза".

Деякі люди з ослабленим імунітетом вже самостійно отримали додаткові дози вакцини. А дослідження, проведене минулого місяця вченими Джона Хопкінса, показало, що додаткове щеплення може допомогти підвищити рівень антитіл від Covid-19 у деяких реципієнтів з трансплантацією органів, у яких не було повної відповіді до їх початкових щеплень.

У неділю головний медичний радник президента Джо Байдена, доктор Ентоні Фаучі, визнав реальність того факту, що деякі люди діють з випередженням офіційних рекомендацій та роблять додаткове щеплення від коронавірусу.

У п'ятницю CDC повідомив, що отримані дані показують: реакція на вакцини від коронавірусу може бути зниженою для кількох груп, включаючи реципієнтів трансплантантів органів, людей, які отримують хіміотерапію від раку, осіб з певним видом раку крові, а також пацієнтів, які перебувають на діалізі або приймають певні ліки, що пригнічують імунну систему.

Консультативний комітет CDC з практики імунізації планує обговорити додаткові дози для осіб з ослабленим імунітетом на своєму засіданні 22 липня.

Днями "Коментарі" писали, чому вакцинація від коронавірусу може стати обов'язковою в Україні.